CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Search This Blog

Faeq Altamis

Fayyadh Alzam

Fizyanz Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

BENCINTA

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, March 19, 2014

Pengalaman bersalin 2nd baby

Assalammualaikum.... Hari yang indah... Berpantang pun dah habis 44 hari. Jadi saya nak share moment indah melahirkan khalifah kecil kami yang kedua.

Alhamdulillah... Allah Maha Besar, syukur pada Allah kerana memberikan saya peluang ini. Peluang kedua melahirkan khalifahMu dengan fitrah yang Engkau jadikan yang amat sempurna.

Sape yang tahu, 1st pregnancy saya dulu diakhiri dengan kelahiran secara ceaserian. Jadi, bila saya preggy lagi, satu2 yang sentiasa pohonkan ialah supaya saya dapat melahirkan secara normal. Insya Allah nanti saya buat satu entry apa usaha yang saya lakukan sepanjang kehamilan dengan tawakal supaya saya dapat bersalin secara normal. Hari ni nak cerita pasal birth story dulu yer...

Khamis, 30/1/2014
Hari ni last kerja. Esok dah start cuti raya CNY. Saya dah ready kemas meja bersih2 sebab dengan harapan takmo datang kerja lagi minggu depan. Nak bersalin dan start berpantang. I'm always feel yang saya akan bersalin on my edd 3/2/2014.


Isnin, 3/2/2014 (40weeks)
Hari ni saya cuti sebab kan saya kerja di KL.Maka ada cuti ganti untuk cuti hari wilayah+2nd day CNY on 1/2/2014 tu. Hari ni dah plan, nak pos barang customer dan nak hantar kunci rumah baru sebab orang nak pasang grill. Dalam kul 1pm saya makan tengahari. Lepas makan tengahari, saya solat zuhur. Masa amik wuduk dah rasa sakit pinggang apa sume. Tapi saya tak jangka la itu surge or cume braxton hicks je. Lepas siap solat, terus siap2 dan pegi pejabat pos. Sekali punya la ramai orang kat pejabat pos. Sementara tunggu giliran tu, surge ada jugak dtg. Memang masa kat pejabat pos tu saya x duduk la.. Berdiri n buat hip moving bila rasa surge. Tapi macam dah tak sanggup nak tunggu giliran saya. Bila tengok banyak sangat no yang di panggil tak bertuan, terus la saya masuk. Setel2 pos, terus ke rumah baru hantar kunci dan balik.


Saya sampai rumah dah 330pm. Faeq tido, saya pun terus masuk bilik, ingat nak tido, tapi macam makin sakit plak kalo baring. Jadi, sambil duduk atas gym ball Faeq, saya lipat kain yang berlonggok atas katil. Saya try timing, surge comes in every 5min. Dalam hati dah kata, eh... Maca  cepat je. Tapi saya masih bole tahan surge tu. Saya ingat nak call suami, tapi takut dia gelabah. Lagipun, kejap lagi je suami nak balik dah. Suami kuar kul 6pm n selalu sampai rumah 645pm. Shud be ok kot saya rasa.

Masuk asar, saya terus solat dan dengar Faeq dah bangun. Saya pun keluar bilik dan bawak berjalan bile rasa surge. Masa ni pun tak cakap lagi dengan mama yang saya dah rasa sakit. Pendek kata, takde sape yang tau saya tengah layan surge. Bile mama dah siap mandikan Faeq apa sume, saya suap dia makan. Lepas tu macam biasa, papa bawak Faeq jalan2 naik motor. Saya keluar di beranda dan jalan mundar-mandir layan surge. Akhirnya.....masa saya duduk tersandar di kerusi, suami pun sampai. Dia nampak saya lain macam, terus dia tanya, dah sakit ke?? Saya angguk. Dia ajak saya ke hospital. Saya kata, nanti la. Boleh tahan lagi. Tengok lepas maghrib nanti macamana. Suami suh saya bawak berjalan. Saya kata, saya nak jalan kat lorong depan rumah. Suami kata ok. Jom dia teman. So dapat la seround saya jalan, pastu terus masuk rumah sebab dah nak maghrib.

Masuk Maghrib, saya terus mandi dan solat. Lepas solat, saya timing macam dah 3min sekali. Saya suruh suami sapukan air zam zam kat perut n saya minum sikit. Saya gagahkan diri duk kemas hospital beg sambil melayan kerenah Faeq. Tarik lagi mana2 barang yang perlu dan end up, saya cakap suami. Lepas Isyak je kita pergi hospital. Kalau ikut suami dia nak bawak saya sekarang tapi saya taknak. Saya nak solat dulu. Saya suruh suami makan malam dulu. Incase kalau dia kene tunggu saya nak bersalin dah, takde la dia laparkan...

Habis je azan, saya terus solat dan bersiap. Saya mintak suami bawak kurma dan air zamzam dan bancuhkan saya horlick sebab saya tak makan malam lagi. Masa ni baru suami cakap ngan mama yang dia nak bawak saya pergi hospital sebab saya dah sakit. Haaaaa habis macam debar2 semua orang dalam rumah. Saya je yang macam bertenang lagi. Saya dah siap, keluar bilik n kiss2 Faeq semua. Tak pandang dia lama sebab rasa sedih plak nak tinggalkan dia dan surge pun kemain dah rasanya.

Suami dah debar2 drive ke hospital. Saya yang keep on remind dia, hati2 mandu. Masa surge xde, saya sempat makan kurma 2 biji. Tapi bile surge datang, just bole try kurangkan rasa sakit dengan teknik pernafasan sambil baca doa nabi yunus. Sampai hospital, saya mintak suami parking dulu then baru sama2 jalan kaki ke emergancy labour tu.

930pm sampai sane, suami setelkan pendaftaran dan saya masuk tukar baju n nurse amik n cek details apa sume. Masa ni, nurse siap tanye, saya ada minum apa2 ke (merujuk kepada air selusuh dan sewaktu dengannye) sebab nurse tgk saya sakit kerap tapi masih boleh berjalan n etc. Setel tang tu, nurse suh baring nk buat VE. Dan mengejutkan sangat sebab VE dah 8cm dilated. Allahuakbar. Dengan tenang saya bersyukur sangat2 sebab Allah makbulkan doa2 saya. Dah nurse terjerit2 panggil doktor confirm apa sume. Doc and nurse dah kelam kabut nak siap2kan saya dan nak tolak ke labour room. Surge kerap tapi saya takde rasa nak meneran lagi... Fuhhh. 950pm saya ditolak ke LR. Nurse berlari2 tolak saya. Siap jerit panggil suami lari sama. Haha

10pm sampai LR n doktor menjalankan misi2 dia.. Pasang ctg kejap je ok pastu bacaan drop. Kenapakah?? Doktor terus pecahkan air ketuban and notice baby dah berak sebab air ketuban dah hijau. Terus doktor panggil specialist, pungpangpungpang report, specialist inform saya laju2 yang mereka akan vacum baby. Masa tu memang tak fikir apa dah... Proceed je doktor... Dan...1020pm, selamatlah saya melahirkan seorang lagi khalifah kecil.. Tunggu nurse datang tunjuk baby pun dah debar2 sebab saya kan tak tau apa gender baby. Saya x dpt skin to skin directly time tu sbb baby kena hantar ke nicu coz of heartbeat baby abnormal. And, officially nurse buka pembalut dia and its shown bebird... Alhamdulillah... Alhamdulillah.... Alhamdulillan ya Allah kerana Engkau telah permudahkan urusan ini... So setel2 sesi jahit menjahit yang banyak tu, dalam pukul 1145 la baru saya di transfer ke wad..

*baby duk di wad kanak-kanak sebab doc nak buat further cek up. kan ke dah yak yak dlm perut td.. x sabar tau adik nih!*

Wednesday, February 5, 2014

My 2nd khalifah

Teaser!!
Will announce name later...
Will post birth story later...


Its a BOY !!
Berat: 2.95kg
Tarikh lahir : 3 Feb 2014
Masa : 1020 malam
Tempat lahir : HTAR, Klang
MOD : VBAC + Vacum




Wednesday, January 15, 2014

Graduation Day ~ Daddy

Graduasi nun jauh di UUM, Sintok...
Tahniah daddy !!







.: Rumah :. Flow pembelian rumah subsale melalui owner

Ini adalah berdasarkan kes / proses yang kami lalui untuk pembelian rumah subsale melalui owner sendiri.

Jenis rumah : Apartment (basement unit)
Harga : RM 130,000
Usia rumah : CF dated May'2013
Kondisi : Rumah baru dan belum pernah di duduki


Kami deal secara terus dengan owner rumah itu sendiri. Tiada sebarang surat menyurat dan pembayaran dilakukan dan owner cuma minta kami submit loan dahulu. Once loan approved, baru kami settlekan hal-hal SNP dan sebagainya.

Apply for Housing Loan >> Approved dan sign Offer Letter with bank >> Pergi Lawyer Firm (Owner) untuk draft SNP >> Lawyer Firm (Bank) call untuk beritahu bahawa mereka ada menerima instruction dari pihak bank untuk sediakan dokumen >> Sign SNP dengan LFO dan berikan maklumat tentang LFB supaya urusan penyerahan SNP dapat di uruskan >> Tunggu SNP siap di stamping dsb >> Tunggu LFB call untuk urusan tandatangan >>Sign all dokumen dengan LFB>> Apply pengeluaran KWSP>> Bayar 10% deposit once duit EPF dah disburse>> Tunggu sampai bank call/inform yang duit loan dah disburse ke owner dan monthly repayment dah bermula.