CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Search This Blog

Faeq Altamis

Fayyadh Alzam

Fizyanz Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

BENCINTA

Daisypath Friendship tickers

Saturday, December 29, 2012

Faeq Adat Turun Tanah

Hari Sabtu secara tiba-tiba saya bagitahu mama nak buat adat turun tanah Faeq. Faeq dah pandai berdiri apa sume dan kebetulan minggu depan saya nak pegi berjalan. Jadi ada baiknye la buat sekarang. So pagi tu pegi rumah nenek tanya apa2 yang diperlukan. Dan zass bawak sume askar batalion pegi econsave beli barang, balik dan siap masak. Takde jemput sape2 pun. Cuma sefamily dgn maksu dan anak2 dan jiran 2 3 orang mana yang ada je la. Sebenarnye ni adat ikutan orang2 jawa. So selagi ada yang tua, kita hormati. Mungkin ada yg kata bidaah la apa la kan. Tapi for me secara amnya sekadar buat tanpa niat yang bukan2. Lagi pun nenek cume bacakan ayat2 Al quran dan selawat.

1st step kitorang kena siapkan sedulang keperluan seharian like emas, makanan, buku, pensil, yasin dan apa2 jela korang nak letak. Handfone, ipad, ke apa ke letakla. Sebenarnya adalah makna di sebalik kalau bayi ambil apa benda dulu. Tapi sebab kitorang buat sesuka je jadinye memang tak tahula apa yang makne2 semua tu. 
 
 

 Dah sudah tu nenek akan baca2kan ayat2 Al Quran dan pijakkan Faeq ke tanah. Memang nampak dia macam geli geli pijak tanah lembik2 tu. 
 

Dah sudah nenek mandikan dia air bunga. Macam biasa 7 jenis bunga. Siram. Ntah kenapa budak ni meraung plak dia masuk air. Heeee

:: nota :: anak mak dah 9 bulan uols....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, December 17, 2012

pagi yang kacau bilau

Bangun pagi dengan rasa yang x best. why? why? mana taknye.. malam tadi saya mimpi all my ebm stock yg sepeti tu melt. what derrrr tu mimpi meruntun jiwa ok. siap nangis2 bagai.erkkk??? dan tetiba sedar suami kejut kata dah lewat. dah azan subuh. terus saya rasa bengang. bangun tido dan rasa bengang adalah sebel ok. dah la bangun lewatkan skali baru sedar diri yang x thaw ebm anak. WHAT?? terus terbengang lagi. jadi terus kuar bilik kuarkan ebm dl. dah tu suh suami mandi dulu sebab saya kene pam susu dulu.Syukur dapat jugak 5oz untuk dia minum pagi ni.

Memangla secara rutin saya akan pam pagi2 tapi konon pagi tadi dah terbangun lewat tak payah la pam. Sekali kena pam jugak sebab tak thaw ebm apa suma. Dah la bangun lewat, ebm x thaw, kena pam, tambah pulak pakaian kerja x sedia lagi. dan akhirnya saya grab je baju apa yg depan mata ekspress pny outfit. Lantak ko sana..... terus macam wat d x best punya Monday?!?

Friday, December 7, 2012

odw balik kampung

masuk2 je kereta Faeq dah pejam mata. niat bonda nak bagi dia breakfast terus terbantut sebab memang x berjaya menahan dia dari tido. Takpela nak.. tido dulu. nanti boleh melasak di kampung sebab dah cas tenaga.

Dan sementara bayi sedang tido. Daddy plak sedang drive maka bonda yang kebosanan layan drama online jap. hiks....

:: nota :: ok bai. bayi dah bangun bila daddy berenti kan kereta di rnr. nak entertain dia...

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, December 5, 2012

Last day @ Taska

Ini anak bonda. Pagi ni bawak Faeq lepak main2 di surau sebab nak bagi die merangkak apa sume. Kalo duduk di workplace bonda kene ddk atas kerusi je.. Sambil2 tu bg dia makan biskut supaya senyap skit. Heeee.. Bukan Faeq je, bonda pun ikut berguling2 sama. Hari ni last day Faeq kene duduk taska. Esok kita akan berdua2an dirumah ye sayang..  

Alhamdulillah.. menangis memang la dia tapi kurang sikit la berbanding semalam. Mebi dia tahu hari ni last so cool je la... Tengahari p jenguk dia pun dia ok.. Main apa sume. Petang daddy pun sampai awal dan tambah jalan plak cun jadinya kami sampai rumah awal.. Bye2 taska.. 


Tuesday, December 4, 2012

2nd day @ Taska

Hari ni hari kedua hantar Faeq ke taska. Masa hantar pepagi die dah mencebik2 nak nangis. Makanya harusla bonda lari laju2 supaya bonda pun x turut nangis sama kan. Terus g breakfast. Dalam pada tu duk terngiang2 si bayi mencebik2 tadi. Ah.. perasaan mak-mak. Bertabahlah...

Tengahari seperti biasa pergi jenguk si kecik tu kat taska. Ya Allah... masa auntie bawak keluar Faeq, dia tengah menangis. Hati ni rasa di siat2 tengok anak menangis. Mata dia pun dah merah2 bengkak. Mungkin lama sangat menangis. Geramnya... Rasa macam nak marah auntie2 semua kenapa tak jaga Faeq. Kenapa biar Faeq menangis macam tu. Ya Allah.. kuatkan hati ini dan bersabar. Kita menumpang. Lagi pun ni taska, jadi tak boleh demand lebih2. Saya amik Faeq, terus bawak masuk bilik visitor tu dan bagi dia susu. Die mengantuk nak tido. Tapi mungkin takde orang nak prepare dia untuk tido macam mama treat dia di rumah. Sekejap je.. terus Faeq terlena dan masa setengah jam yang ada tu macam pantas benar berlalu. Kena bagi balik ke auntie sebab saya nak masuk kerja dah.

Petang ambik Faeq tepat2 pukul 530. Memang mata die bengkak. Rasanya mcam dah penat die menangis+tak cukup tido. Suami tiba agak awal hari ni. Dalam kereta terus BF dia dan harusla melena terus. Kesian anak bonda. Sabar sayang ye.. Lagi sehari je sayang.. Sampai rumah sama macam semalam, makpak ni bersilat la siapkan sume kerja. Apalagi kan....

Hari pertama di Taska Sime Darby

Minggu ni kitorang kene hantar Faeq ke taska SD sebab takde orang nak jaga dia. Mama balik kampung. Maka hari Isnin kami di mulakan dengan ekspedisi pagi. Suami kene hantar kami ke ofis dan baru dia patah balik ke kerjaannya. Taula kan.. Klang-KL-Shah Alam-KL-Klang adalah satu perjalanan yang merumitkan. Tapi nak buat macamana. Kerana tuntutan kerja dan anak kami kene la berkorban. So ini hari pertama. Berharap Faeq tak nangis dan yang seumpamanya. Pukul 815 hantar Faeq ke taska. Sedihnya... Macam ni perasaan bila tinggalkan anak kat orang lain kan. Perasaan bercampur baur. Semoga Faeq baik2 saja nanti.

Tengahari lepas lunch datang jenguk Faeq kat taska. Auntie2 taska kata Faeq nangis je. Tapi saya berfikiran positif. Owh... Mungkin Faeq tak biasa. Lagipun dia dah start kenal orang. So masa setengah jam yang ada tu kitorang bermain bemesra dan kebetulan mommies geng pam pun ada  so seronokla bersembang tentang anak2.

Petang dah kul 530 x sabar nak ambik Faeq.  Eksited sangat... Ambik dia dan bawak naik ofis semula sekali petang tu hujan dan jem yang hebat. Dekat pukul 7 baru suami sampai. Padahal suami gerak awal tu dari ofis. Memang jem teruk. Pukul 830 baru kami sampai rumah. Sampai2 terus makpak ni bersilat mandi, masak bubur Faeq, makan dan siapkan barang Faeq untuk esok pulak.Fuh...... 2 more days to go...

:: nota :: makan malam kami papa dah tapaukan siap2. Heeee
Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, November 29, 2012

Puree kentang, kiwi & avocado

Setiap minggu menjadi wajib buat puree untuk bayi. Gigih tak gigih la mak ni nak buatkan.. Tapi tetapla seronok bila anak nak makan dan makan banyak. Best. Seronok sangatkann

Macam ini lah cara saya packing puree tu semua. Satu peket atau kiub tu untuk sekali masak, 2 kali makan. Tengahari dan malam

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, November 23, 2012

Pureen Stock Clearance Promotion 24-25 Nov 2012

Hari ni hari Jumaat kan... 23/11/2012 kan... Esok pulak 24/11/2012 kan... dan lusa 25/11/2012 kan... jadi jom ramai2 serbu Pureen Stock Clearance Promotion. Maklumat lanjut seperti dibawah... 


:: 



nota :: saya dah pernah pergi before. Lihat sini .

Monday, November 19, 2012

Puree Mixed Vege

Minggu ni just add on puree Faeq. So takde la bonda bertungkus lumus sangat nk menghabiskan kerja mem-puree. So minggu ni punye stok adalah puree Mixed Vege. Saya beli yang frozen mixed vege je. Saya tak stim pun. Terus blend je sebab nanti kan saya akan memasak semula setiap hari...

Friday, November 9, 2012

Hujan,banjir Dan Jem

Haaa memang pakej la situasi di atas. Sekarang ni pantang hujan je nak banjir. Banjir je nak jem. Acaner??? Sampaikan satu hari suami balik awal tgk jalan sane sini jam. Tapi saya dari KL x brp nak jem melekat. Jem biasa2 aje. Tapi suami kata sangkut nak masuk bandar Klang. Jadi suami decide dia ambik saya di Bt.3 Shah Alam naik motor je. Okla. Ikut je... Jadinya saya pun turun di Bt.3 dan tunggu suami. Nasib hujan tak lebat dah. Cuma renyai2 je. Boleh la dah kalo nak merempit. Dan setelah berbulan saya tak naik motor dengan suami jalan jauh2, sekali naik motor nebes la jugak. Elok lalu area ICT pergh..... Dia punya jam melekat x bole kata apa2. Saya kata ni kalo naik bas terus sampai klang mmg lg sejam dua br leh sampai umah. Uihhhh serius memang access ke bandar klang jem hebat.

Monday, October 29, 2012

Puree Bayam, Labu dan Brokoli

Minggu ni bonda kerja keras sikit sebab kene buat banyak jenis puree. Semalam pegi Econsave dan membeli bahan-bahan nak membuat puree ni. 

Itu dia puree untuk minggu ini. Bayam, labu dan brokoli

Brokoli yang telah di stim & blend

Saya packing dalam plastik kecik2 macam ni sebab nak jimat ruang. Walaupun ada DF tapi tetapla takde space nak masuk barang lain selain susu. 1 pek kecik tu memang dah sukat siap2 untuk sekali masak.

Labu

Stim Labu

Bayam

Labu & Brokoli in packaging


 
Inilah hasilnya.. bole makan 1-2 minggu ni...

Cara buat puree ni, saya cuma cuci bersih sayur2an tu, potong kecil dan stimkan. Lepas stim blend dan masukkan dalam pinggan untuk sejukkan dulu sebelum saya packing.



Friday, October 26, 2012

From the Top Station, Panorama Langkawi Cable Car

Bergambar dari puncak Cable Car Langkawi...

Tengah queue nak naik cable car

Taraaa dah depan mata ni. tinggal naik ni je. Tak saba Tak saba


Here we are......

1st pit stop

Continue to next pit stop

Inilah puncaknye

Sebenarnya boleh lalu tapi masa ni tengah under renovation

Jom panjat lagi puncak

Yada yadaaaaaa

Peti surat dari puncak
Ini harga tiket
Untung masa kami naik tak terlalu lama nak beratur. Agak cepat jugak. Walaupun waktu tu ramai jugak pelancong dan sekolah-sekolah yang buat rombongan tapi x terlalu menjengkelkan la untuk tunggu. Macamanala yang time-time cuti sekolah dan public holiday tu kan. Masak la beratur.... 

:: nota :: mama tak ikut naik. Takutla tuhhhh So mama kata dia nak pusing2 dibawah je. Ok maaaaaa see you nanti...


Thursday, October 25, 2012

Makam Mahsuri @ Kota Mahsuri

Nak pergi makan Mahsuri ni sesat barat la jugak. Memula dah sampai sini. Tapi kat signboard tulis Kota Mahsuri. Ehh betul ke tak tempat ni. Kami turun la jugak tengok entrance kena bayar fee la. Pastu macam tak jaid masuk sebab was-was betul ke ini tempatnya kubur Mahsuri tu. Dan kami pun jalan ke kedai2 depan tu dan naik kereta balik nak tuju ke tempat lain. 

Lepas kami ke Telaga Air Hangat & Pantai Pasir Hitam baru kami ke sini semula sebab lepas tanya2 dengan akak makcik kat Telaga Air Hangat tu, betul ke Kota Mahsuri tu makam Mahsuri? Sekali iyaaa katanya. Tu yang gigih berpatah jugak sebab kalau tak pegi rugila kan..  So kali kedua baru la kami bayar entrance dan masuk melawat kawasan makam.






:: nota :: Eh tak dimasukkan pulak pic di dalam kawasan.. Ni mesti Mr Fizwan tak habis transfer pic ni.. Aiyooooo sekian wasalam jela...

Meng"GAMAT' di Langkawi

Gamat dan Langkawi memangla tak dapat di pisahkan. Kalo datang Langkawi memang wajib beli gamat. Kalo nak borong gamat wajib datang Langkawi. Tu diaaaaa



Kawah masak gamat

Gamat yang di awetkan

Ini kawah masak gamat di gamat Nusantara.


Tugu gamat

Mama mencuba mencelop jari di kawah gamat. Kan orang kata celup tangan kat kawah gamat ni x melecurkan... So mama nak la try. Hahaha

Kitorang memang agak memborong gamat ni. Tapi beli jenama lain-lain. Beli jenama ni sikit, jenama tu sikit, jenama nun sikit. Adala few jenama jugak. Biasala.. Buah tangan untuk handai taulan. Jadi ler....