CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Search This Blog

Faeq Altamis

Fayyadh Alzam

Fizyanz Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

BENCINTA

Daisypath Friendship tickers

Saturday, December 29, 2012

Faeq Adat Turun Tanah

Hari Sabtu secara tiba-tiba saya bagitahu mama nak buat adat turun tanah Faeq. Faeq dah pandai berdiri apa sume dan kebetulan minggu depan saya nak pegi berjalan. Jadi ada baiknye la buat sekarang. So pagi tu pegi rumah nenek tanya apa2 yang diperlukan. Dan zass bawak sume askar batalion pegi econsave beli barang, balik dan siap masak. Takde jemput sape2 pun. Cuma sefamily dgn maksu dan anak2 dan jiran 2 3 orang mana yang ada je la. Sebenarnye ni adat ikutan orang2 jawa. So selagi ada yang tua, kita hormati. Mungkin ada yg kata bidaah la apa la kan. Tapi for me secara amnya sekadar buat tanpa niat yang bukan2. Lagi pun nenek cume bacakan ayat2 Al quran dan selawat.

1st step kitorang kena siapkan sedulang keperluan seharian like emas, makanan, buku, pensil, yasin dan apa2 jela korang nak letak. Handfone, ipad, ke apa ke letakla. Sebenarnya adalah makna di sebalik kalau bayi ambil apa benda dulu. Tapi sebab kitorang buat sesuka je jadinye memang tak tahula apa yang makne2 semua tu. 
 
 

 Dah sudah tu nenek akan baca2kan ayat2 Al Quran dan pijakkan Faeq ke tanah. Memang nampak dia macam geli geli pijak tanah lembik2 tu. 
 

Dah sudah nenek mandikan dia air bunga. Macam biasa 7 jenis bunga. Siram. Ntah kenapa budak ni meraung plak dia masuk air. Heeee

:: nota :: anak mak dah 9 bulan uols....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, December 17, 2012

pagi yang kacau bilau

Bangun pagi dengan rasa yang x best. why? why? mana taknye.. malam tadi saya mimpi all my ebm stock yg sepeti tu melt. what derrrr tu mimpi meruntun jiwa ok. siap nangis2 bagai.erkkk??? dan tetiba sedar suami kejut kata dah lewat. dah azan subuh. terus saya rasa bengang. bangun tido dan rasa bengang adalah sebel ok. dah la bangun lewatkan skali baru sedar diri yang x thaw ebm anak. WHAT?? terus terbengang lagi. jadi terus kuar bilik kuarkan ebm dl. dah tu suh suami mandi dulu sebab saya kene pam susu dulu.Syukur dapat jugak 5oz untuk dia minum pagi ni.

Memangla secara rutin saya akan pam pagi2 tapi konon pagi tadi dah terbangun lewat tak payah la pam. Sekali kena pam jugak sebab tak thaw ebm apa suma. Dah la bangun lewat, ebm x thaw, kena pam, tambah pulak pakaian kerja x sedia lagi. dan akhirnya saya grab je baju apa yg depan mata ekspress pny outfit. Lantak ko sana..... terus macam wat d x best punya Monday?!?

Friday, December 7, 2012

odw balik kampung

masuk2 je kereta Faeq dah pejam mata. niat bonda nak bagi dia breakfast terus terbantut sebab memang x berjaya menahan dia dari tido. Takpela nak.. tido dulu. nanti boleh melasak di kampung sebab dah cas tenaga.

Dan sementara bayi sedang tido. Daddy plak sedang drive maka bonda yang kebosanan layan drama online jap. hiks....

:: nota :: ok bai. bayi dah bangun bila daddy berenti kan kereta di rnr. nak entertain dia...

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, December 5, 2012

Last day @ Taska

Ini anak bonda. Pagi ni bawak Faeq lepak main2 di surau sebab nak bagi die merangkak apa sume. Kalo duduk di workplace bonda kene ddk atas kerusi je.. Sambil2 tu bg dia makan biskut supaya senyap skit. Heeee.. Bukan Faeq je, bonda pun ikut berguling2 sama. Hari ni last day Faeq kene duduk taska. Esok kita akan berdua2an dirumah ye sayang..  

Alhamdulillah.. menangis memang la dia tapi kurang sikit la berbanding semalam. Mebi dia tahu hari ni last so cool je la... Tengahari p jenguk dia pun dia ok.. Main apa sume. Petang daddy pun sampai awal dan tambah jalan plak cun jadinya kami sampai rumah awal.. Bye2 taska.. 


Tuesday, December 4, 2012

2nd day @ Taska

Hari ni hari kedua hantar Faeq ke taska. Masa hantar pepagi die dah mencebik2 nak nangis. Makanya harusla bonda lari laju2 supaya bonda pun x turut nangis sama kan. Terus g breakfast. Dalam pada tu duk terngiang2 si bayi mencebik2 tadi. Ah.. perasaan mak-mak. Bertabahlah...

Tengahari seperti biasa pergi jenguk si kecik tu kat taska. Ya Allah... masa auntie bawak keluar Faeq, dia tengah menangis. Hati ni rasa di siat2 tengok anak menangis. Mata dia pun dah merah2 bengkak. Mungkin lama sangat menangis. Geramnya... Rasa macam nak marah auntie2 semua kenapa tak jaga Faeq. Kenapa biar Faeq menangis macam tu. Ya Allah.. kuatkan hati ini dan bersabar. Kita menumpang. Lagi pun ni taska, jadi tak boleh demand lebih2. Saya amik Faeq, terus bawak masuk bilik visitor tu dan bagi dia susu. Die mengantuk nak tido. Tapi mungkin takde orang nak prepare dia untuk tido macam mama treat dia di rumah. Sekejap je.. terus Faeq terlena dan masa setengah jam yang ada tu macam pantas benar berlalu. Kena bagi balik ke auntie sebab saya nak masuk kerja dah.

Petang ambik Faeq tepat2 pukul 530. Memang mata die bengkak. Rasanya mcam dah penat die menangis+tak cukup tido. Suami tiba agak awal hari ni. Dalam kereta terus BF dia dan harusla melena terus. Kesian anak bonda. Sabar sayang ye.. Lagi sehari je sayang.. Sampai rumah sama macam semalam, makpak ni bersilat la siapkan sume kerja. Apalagi kan....

Hari pertama di Taska Sime Darby

Minggu ni kitorang kene hantar Faeq ke taska SD sebab takde orang nak jaga dia. Mama balik kampung. Maka hari Isnin kami di mulakan dengan ekspedisi pagi. Suami kene hantar kami ke ofis dan baru dia patah balik ke kerjaannya. Taula kan.. Klang-KL-Shah Alam-KL-Klang adalah satu perjalanan yang merumitkan. Tapi nak buat macamana. Kerana tuntutan kerja dan anak kami kene la berkorban. So ini hari pertama. Berharap Faeq tak nangis dan yang seumpamanya. Pukul 815 hantar Faeq ke taska. Sedihnya... Macam ni perasaan bila tinggalkan anak kat orang lain kan. Perasaan bercampur baur. Semoga Faeq baik2 saja nanti.

Tengahari lepas lunch datang jenguk Faeq kat taska. Auntie2 taska kata Faeq nangis je. Tapi saya berfikiran positif. Owh... Mungkin Faeq tak biasa. Lagipun dia dah start kenal orang. So masa setengah jam yang ada tu kitorang bermain bemesra dan kebetulan mommies geng pam pun ada  so seronokla bersembang tentang anak2.

Petang dah kul 530 x sabar nak ambik Faeq.  Eksited sangat... Ambik dia dan bawak naik ofis semula sekali petang tu hujan dan jem yang hebat. Dekat pukul 7 baru suami sampai. Padahal suami gerak awal tu dari ofis. Memang jem teruk. Pukul 830 baru kami sampai rumah. Sampai2 terus makpak ni bersilat mandi, masak bubur Faeq, makan dan siapkan barang Faeq untuk esok pulak.Fuh...... 2 more days to go...

:: nota :: makan malam kami papa dah tapaukan siap2. Heeee
Published with Blogger-droid v2.0.10