CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Search This Blog

Faeq Altamis

Fayyadh Alzam

Fizyanz Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

BENCINTA

Daisypath Friendship tickers

Monday, April 30, 2012

My Name is FAEQ ALTAMIS

Hi kawan2 bonda! Nama saya Faeq Altamis. Saya sudah berusia 1 bulan. Rambut baru saya pun sudah semakin panjang. Kadang-kadang bila di agah, saya pandai senyum. Kadang-kadang saya buat derk aje. Saya suka ngempeng dengan bonda. Tapi saya budak baik sebab malam-malam saya senang je tido. Saya cuma bangun untuk minum susu atau tukar pampers pastu saya terus je tido balik. Jadi bonda pun boleh terus tido balik sama dengan saya.  Jom layan gelagat saya di pagi hari…

Saya kalau tido mesti bonda akan bedungkan. Saya suka tido bedung. Kalau tak bedung saya mesti akan terkejut-kejut pastu nangis. Bonda tak suka jadi bonda mesti akan bedungkan saya. Jadi bila saya dah bangun, bonda or daddy akan buka kan bedung saya dan saya akan mengeliat. Saya selalu dengar bonda dengan daddy gelak2kan saya kalo saya tengah mengeliat2. Apa la bonda dengan daddy tu…

Kalo saya menangis, bonda suka cium saya kuat2 sebab bonda kata bonda geram kat saya. Tapi bonda selalu cakap kat saya.. “budak masam ni…. bau susu pun sedap ni… cium die lagi.. cium die kuat2.. iskhh geram betul la…” Lepas tu saya lagi nangis kuat2. Hahahaha padan muka bonda. Kalau saya nangis sebab haus, bonda bagi susu, saya minum la tapi kalau saya nangis sebab mengantuk pastu bonda bagi saya susu, saya nangis lagi kuat2.. Tapi bonda dah tau kalo saya  tak nak minum susu tu maknanya saya nak tido. Jadi bonda akan tepuk2 bontot dodoikan saya dengan alunan zikir dan seumpamanya… Daddy pulak kalo saya nangis sebab nak tido malam-malam, daddy mesti bacakan saya doa-doa pastu tepuk2 saya sambil bawak saya tengok lampu tido. Hiks!! Comelkan daddy saya punye taktik. Tapi kadang2 saya tido dan kadang2 saya tak tido2 pun. Last2 daddy pass kat bonda. Bila dapat pelukan bonda saya terus je tido.

IMG_4706 

Mengeliat !!

 IMG_4708

Gosok2 muka, telinga…

IMG_4707

Lihat kiri

 IMG_4709

Lihat kanan

 IMG_4711

Huarghhh!!!!Menguap…

 IMG_4712

Ermmmm apa la bonda & daddy buat pepagi ni…

 IMG_4713

Iskhhhh (marah)

IMG_4714

Silau la bonda kene flash..

 IMG_4715

Lusa saya ada appointment dengan klinik sempena umur saya satu bulan. Eh, saya bakal kene injection kot. Tapi bonda cakap kat saya jangan nangis sebab saya kan kuat… Big Grin

::nota kaki:: Lagi 14 hari daddy bole bawak kami jalan2… Yeah!!

Growing….

DSC00477

New Born

IMG_4679

1 week

DSC00414

2 weeks

DSC00449

3 weeks

DSC00468

4 weeks

 IMG_4704

Latest !!!

 

IMG_4693

Tangan

DSC00439

Kaki

Friday, April 6, 2012

Cukur Rambut

5 April 2012 - Hari ni usia bayi kami dah 7 hari. Jadi kami putuskan untuk terus mencukur rambut bayi.
Sebelum bercukur
IMG_4658
IMG_4666
Tugas mencukur ni kami serahkan pada yg pakar. Pakcik saya yang sorang ni memang la handal mencukur rambut bayi. Dulu masa bayi belum lahir, suami beria kata nk cukur kan sendiri tapi last2 bila sampai harinye langsung la tak jadi. Seriau, tak berani katanya. Lorrrrrrr Shame on you
IMG_4667
 IMG_4668 
IMG_4669
IMG_4670
IMG_4671
IMG_4672
IMG_4673
IMG_4674
IMG_4675
Selepas bercukur…Cool
IMG_4676
IMG_4677
IMG_4679
:: nota kaki :: selesai sudah 1 tanggungjawab…

Tuesday, April 3, 2012

Pengalaman Bersalin

Pengalaman bersalin..  Pada saya pengalaman bersalin saya sangat la seriau bila di ingat2. Entah dari mana nak mula pun saya tak tahu. Konfius… Saya punye EDD adalah pada tanggal 17 Mar 2012. Tapi sejak 5 Mar saya dah start MC memanjang sebab demam tak kebah-kebah. Risau jugak kalau-kalau time nak bersalin demam. Jadi nye sepanjang 2 minggu tu saya cuma masuk ofis sehari dua je.. Serius tak larat.

Tunggu punya tunggu sampai 17 Mar saya still tak bersalin lagi. Masa last cek up kat klinik desa ari tu dorang dah bagitau kalau saya masih tak bersalin, 16 Mar dorang suh saya ke klinik kesihatan Bukit Kuda buat cek up. Jadinye hari Jumaat 16hb tu saya ke sana la. Dan doktor extend lagi seminggu. Katanya kalau masih jugak tak bersalin 24hb saya kena ke HTAR terus cek up / admitted. Wahhh sikit punye risau time tu. Hari2 berdoa dan menangis duk terfikir2 kenapa tak bersalin lagi. Satu keluarga risau sebab saya tak bersalin lagi. Suami pun tak senang duduk dan kerja. Kan 24hb saya nak kena pegi cek up kat HTAR tapi masa 23hb tu suami dah tak betah. Dia pegi keje half day je sebab hati sume dah tak keruan. Hai… Tuhan je yang tahu macamana semua orang risaukan saya.

24 Mar 2012 – Malam lepas solat Maghrib jemaah dengan suami, sambil suami baca doa saya dah tersedu-sedan duk terfikir-fikir sebab masih tak bersalin lagi. Esok nak kena pegi HTAR dan kemungkinan kena admit. Ya Allah semalaman suami isteri ni tak betah. Sayu nye hati ni tak tahu nak gambarkan macamane. Rasanya habis dah semua petua nak permudahkan proses kelahiran saya dah cuba. Pagi saja-saje bangun lambat sebab nak tidur puas-puas kat katil sendiri. Mana tau hari ni kene admit. Ntah apa plak kisahnya nanti.. Pukul 10pg ke macam tu baru gerak dari rumah. Tapi bukan terus ke HTAR, kami singgah breakfast dulu. Masa ni barang keperluan semua dah bawa sama. Sampai HTAR, nurse suh buat CTG untuk cek jantung baby. Alhamdulillah baby OK. Pastu terus ke scan. Doc scan baby, uri , air ketuban sume Ok. Jadi doktor decide suh saya balik dulu dan hari Isnin baru datang balik dan CONFIRM kena admit on Monday if still not deliver. Ya Tuhan… besar dugaan yang kau beri.. Dari HTAR kitorang terus tawaf Jusco Bukit Tinggi. Kan ke orang kata banyak berjalan boleh mudahkan bersalin. Jadi kami masih teruskan usaha tu.. Petang plak ke taman mendaki bukit, turun naik tangga. Tapi petang Ahad saya ada rasa sikit kecewa sebab masih takde tanda-tanda nak bersalin. Sebenarnya dah 2 malam saya ada rasa sakit perut tapi sakit perut tu tak konsisten. Sakit dalam sejam dua je. Pastu hilang…

26 Mar 2012 – Hari ni kami ke HTAR lagi dan saya kene admit. Doktor kata, esok saya akan kene induce sebab dah lewat 9 hari. So saya akan di paksa bersalin. Suami dah siap settlekan semua apa yang patut, dia tinggalkan saya di wad 1B. Nanti masa melawat baru dia datang lagi jenguk saya. Saya Ok je.. Saya terpaksa kuatkan hati untuk tempuh semua ni. Tengahari waktu melawat suami datang, Mama n kakak pun datang. Saya tahan diri dari menangis. Saya rasa saat ni saya cuma nak suami di sisi saya. Habis waktu melawat, semua pulang. Waktu melawat petang suami datang lagi. Saya cuba taknak menangis depan suami. Saya taknak suami risaukan saya. Bila malam, saya dan suami bersms. Masing2 risaukan keadaan masing2. Suami risaukan saya. saya pun risaukan suami. Ni kali pertama saya berpisah dengan suami sejak kami bernikah. Suami tak kasi saya call dia sebab suami tak sanggup nak dengar suara saya. Jadi kami sms je sampai tertido.

20120326_135506

27 Mar 2012 – Jam 12 t/hari saya dapat ubat induce yang pertama. Masa suami datang time melawat tengahari tu takde la rasa sakit lagi sebab baru je masuk ubat. Petang tu dalam pukul 5 ptg, dalam pada saya menahan sakit, ada la turun darah. Masa suami datang melawat petang tu saya dah tengah melayan sakit. Suami banyak beri semangat. Waktu ni memang saya dah sampai tahap, saya redha dan pasrah untuk apa pun. Janji saya dan baby selamat. Tapi rasa sakit kesan dari ubat tu hilang menjelang malam. Dan sekali lagi doktor bagitahu, esok saya akan di induce lagi sekali.

DSC00391

28 Mar 2012 -  Hari ni seawal 630 pagi saya dah nak kene induce. Setiap kali sebelum nak induce saya mesti call bagitahu suami dulu. Dan saya kena la melayan sakit induce tu lagi. Tapi masih macam semalam, bila petang sakit tu hilang. Ya Allah.. permudahkan la proses kelahiran ini. Itu je yang saya pohonkan setiap hari… Suami melawat seperti biasa. Tengahari dan petang suami datang tanpa culas. Besar pengorbanan suami. Dan sekali lagi saya di bagitahu esok saya akan di induce lagi… Saya pasrah… saya menangis depan suami sebab saya rasa sedih kenapa saya masih di proses ini sedangkan kalau di ikutkan saya dah bersalin. Bila tengok kawan2 sebelah katil yang datang dan pergi buat saya bertambah sedih. Dah hampir seminggu saya disini. Kawan2 masing duk SMS dan call. Tapi saya takde hati nak melayan. Pada saya, ketika ini saya cuma mahu suami saya. Itu saja…

29 Mar 2012 -  Dalam pukul 8 pagi saya di induce lagi sekali. Tapi result tetap sama. Bila petang sakit tu hilang. Saya tak alami sakit induce yang berterusan. Dan dari hari Selasa, jalan cuma buka 2cm. Takde progress. Suami datang tengahari  dan doktor bagitahu dorang dah book labour room untuk saya. Kalau labour room kosong saya kan masuk ke labour room untuk proses kelahiran. Suami balik lepas waktu melawat dan dtg semula dalam pukul 3 petang. Tapi masih belum ada bilik kosong untuk saya jadi saya suruh suami balik je dulu dan berehat. Apa2 saya call nanti. Petang suami datang melawat saya tapi saya masih menunggu giliran. Dan akhirnya kami di beritahu esok pagi lepas subuh baru saya akan dihantar ke labour room. REDHA~~~

DSC00388Mesin CTG

30 Mar 2012 -  Pagi-pagi lepas subuh saya call suami saya bagitahu yang saya akan masuk labour room. Jam 7 pagi saya dah ada di labour room tanpa berjumpa suami pun. Saya redha dan ikhlaskan hati. Masa tu saya cuma tahu saya nak lahirkan bayi ni. Itu je.. Saya bertarung melawan sakit kesan drip induce tu dan akhirnye saya ambik epidural sebab saya sangat-sangat tak tahan dan progress bukaan jalan sangat lambat. Dalam pukul 12 t/hari ada nurse bagitahu saya yang suami tanya apa progress saya. Masa tu bukaan baru 5cm dan saya pikir mesti suami nak pergi solat Jumaat sebab tu dia mintak nurse update progress saya waktu tu. Memang sepanjang saya di labour room saya tak jumpa dan dengar suara suami. Sampai la jam 7 petang doktor bagitahu jalan dah buka 10cm. Tapi so far kepala baby tak nampak lagi. Jadi doktor bagi sedikit masa untuk tengok progress samada baby turun ke tak. Waktu tu kalau saya push, nampak la rambut baby. Kalo saya tak push, tak nampak. At last, setelah bertarung 14 jam dalam labour room, doktor decide yang saya tak boleh melahirkan secara normal sebab baby jauh lagi. Doktor nak hantar saya ke OT utk ceaserian proses. Masa tu doktor kata, dorang pun taknak take risk untuk forsep/vakum sebab ia membahayakan saya dan baby. Ya Allah, masa tu saya sedih sangat. Dan masa tu jugak saya mintak nak jumpa dengan suami. Saya bagitahu nurse dan doktor yang sejak saya masuk labour room pagi tadi saya tak jumpa suami saya. Mula-mula nurse kata suami tak bole masuk sebab labour room tu bukan private sangat dan nurse kata ada apa2 ke yang saya nak cakap dengan suami, nurse boleh tolong sampaikan. Saya ada rasa sikit kecewa, saya bukan nak cakap apa2 tapi saya nk jumpa suami. Itu aje… Tapi Allah beri saya sedikit ketenangan bila nurse tu datang dan bagitahu doktor izinkan suami masuk dan dorang sedang cuba call dan cari suami. Alhamdulilah… Alhamdulillah.. Alhamdulillah… bila saya dapat pegang tangan dan tatap muka suami, saya menangis semahu2nye. Masa tu saya cakap dengan suami “By dah cuba melawan sakit ni 14 jam, tapi kenapa by kena c-zer.. by taknak…” Suami pujuk2 saya. Suami kata, “ Takpe.. kan by dah cuba, Aney nak by and anak kita selamat. Tu je..” Dan waktu tu jugak saya kena sign surat untuk operation. Lepas tu nurse and doktor siap2kan saya untuk dihantar ke OT dan suami tunggu saya kat luar. Sebelum masuk OT, saya tak sanggup nak tengok muka suami dah. Saya cuma salam dan cium tangan dia je..

Dalam OT, doktor bagi 1/2 bius tapi bila saya rasa bisa2 perut dikelar dipotong, saya bagitahu doktor saya taknak rasa sakit tu. Terus doktor bagi saya gas dan saya terus tido tanpa sedar. Masa tu saya tak tahu dah pukul berapa apa sume. Yang saya tahu, semoga Allah permudahkan urusan kelahiran. Tu je. Sedar2 saya dikejutkan dan bagitahu semua dah selesai. Saya sempat tanya kat nurse mana baby saya. Diorang bagitahu baby dah dihantar ke wad 6C (wad kanak-kanak) dan suami saya pergi menjenguk bayi. Tak lama lepas tu nurse hantar saya ke wad 2B dan tak lama saya disana suami pun sampai. Suami tunjuk gambar anak bujang kami. Muka dia sebijik muka suami. Saya tersenyum lemah dan saya terus tanya suami yang bayi kami ok ke tak. Saya risau jugak kalo bayi tak sihat. Suami kata bayi OK dan dia juga dan azankan dan iqamatkan bayi. Walau semua tu tak berlaku depan mata saya, tapi saya bersyukur sebab semua dah selamat. Allah Maha Besar… Lepas suami dah ambik barang2 saya kat wad 1B, suami balik. masa tu saya terus tertidur balik dan tak sedar pukul berapa dah waktu tu…

DSC00475

Bayi di pasang mesin untuk cek jantung.

31 Mar 2012 – Seawal jam 6 pagi saya dah di kejutkan. Nurse bagi tuala basah untuk lap badan dan nurse tukarkan baju. Lepas tu nurse bagi air milo untuk saya minum. Alhamdulillah saya sihat. Takde muntah2, pening atau apa2 simptom kurang sihat. Syukran! Bila dah siang sikit, saya cuba bangunkan diri. Alhamdulillah, BOLEH! Dan pagi tu saya post status kat FB tetang kelahiran saya.

DSC00392 

Dalam pukul 10pg nurse bagitahu yang nurse kat wad kanak-kanak call tanyakan kondisi saya sebab dorang nak hantar baby ke saya. Ya Tuhan.. tak sabarnya nak jumpa bayi saya. Tapi sampai waktu melawat, bayi tak turun2 jugak. Last2 suami je pegi jenguk di wad 6C tu. Akhirnya bila sudah puas di tunggu-tunggu, dalam kul 5 ptg baru nurse serahkan bayi ke tangan saya. Ya Allah… ini dia si comel yang berada dalam rahim saya selama 40 minggu 13 hari. Besar sungguh kurniaan mu Allah.. Dan masa melawat petang tu suami datang dengan mama n kakak.

DSC00395

20120331_183249Ini bayi kami, FIZYANZ Jr.

1 Apr 2012 – Pagi2 doktor cek, dan doktor bagitahu leh discharge petang ni. Yeah!! tengahari masa melawat, mama, papa, PIL n BIL datang melawat. Kecoh betul keadaan kat wad waktu tu kami buat. PIL buatkan tahnik dan bacakan ayat2 kepada bayi. Si kecil seronok berada dalam pangkuan MIL. Alhamdulillah semua gembira dengan kehadiran mu sayang.. Yang pasti, tak sabar nak balik petang ni.. Rindu pada rumah dan katil.. Petang tu kakak dan suami yang jemput saya pulang. Syukran semua dah selamat.. Walaupun saya tak melahirkan secara normal tapi saya bersyukur kerana kedua kami sihat tanpa sebarang masalah. Setinggi syukur kepada Allah atas nikmat kurniaan ini…

DSC00396

:: Nota kaki :: Sepanjang entry ni di taip, tak henti-henti airmata mengalir. Banyak benda yang menerjah akal fikiran. Terima kasih kepada SUAMI dan seluruh keluarga, keluarga mertua, sahabat handai, sedara mara dan jiran tetangga yang sering merisaukan keadaan saya dan bayi. Terima kasih untuk semua doa dan sokongan kalian. Jasa kalian takkan dapat saya balas.

Sunday, April 1, 2012

Medela Swing

Masa mengandung memang saya search habis2an mana satu breastpump yang saya nak beli, yang convenience untuk saya, yang di jual pada harga yang saya mampu milik. 1st stage saya pilih untuk memiliki AVENT Isis Uno, lepas tu terpikat pada MEDELA Swing.
 
 AVENT Isis Uno 

or 
 
MEDELA Swing

2nd stage, saya baca review orang-orang tentang kedua-duanya dan akhirnya masa kandungan berusia 7 bulan kami suami isteri decide untuk beli Swing. Yes.. we settled with Swing. saya beli dari Littlewhiz. It's come in pakej which is included Medela Swing Breast pump With Calma Teat + Autumnz Cooler Bag + Autumnz Reusable Ice Pack (3pcs) + Bumble Bee 8pcs Breast milk Storage Bottles Package with price RM759.

MEDELA Swing

Autumnz Cooler Bag

  
Botol Bumblee Bee

Ini Medela Swing kepunyaan saya. Menjadi barang berharga kebanggaan diri tika ini. Gadget yang saya usung setiap hari ke tempat kerja. Gadget yang banyak membantu saya dalam perjalanan penyusuan ibu secara eksklusif. Pengalaman manis untuk saya. Semoga cita-cita utk EBF akan berjaya. Doakan yer... 

Kenapa saya pilih untuk beli Swing? 
  1. Swing ringan jadi mudah saya nak angkut turun naik bas
  2. Boleh guna letrik or battery AA
  3. Ini maklumat yang di bole saya share bersama: 
  • Efficient: pump more milk in less time, thanks to our 2-Phase Expression Technology
  • Unique: ideal for daily electric pumping
  • Comfortable: a range of vacuum levels and settings
  • Easy to use: easy to assemble, use and clean
  • Convenient: quiet and compact design, ideal for discreet pumping