CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Search This Blog

Faeq Altamis

Fayyadh Alzam

Fizyanz Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

BENCINTA

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, May 30, 2012

Faeq Turns 2 months

Budak tomei-tomei ni sudah 2 bulan…

IMG_4706

 IMG_4707

 IMG_4708

IMG_4709

 IMG_4711

IMG_4712

IMG_4714

IMG_4715

Update 2 bulan:

Berat : 4.9kg

Panjang : 60cm

Perkembangan bayi :

  1. Mengiring
  2. Penyusuan up to 3 oz per session n fully BF
  3. Dah pandai mengekek2 bergelak ketawa & senyum

Sunday, May 27, 2012

::TIPS::Amalan ketika anak sedang tidur

Pernah terbaca satu artikel perkara yang patut dilakukan oleh ibu bapa semasa anak sedang tidur. Sebagai ibu bapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak.... 

setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun2 kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali. seterusnya, membaca surah al fatihah 1 kali, alam nasyrah 1 kali.Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya. 

Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya. ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.

::nota:: kita berusaha untuk sentiasa membentuk anak2 menjadi anak yang soleh solehah

Tuesday, May 22, 2012

Pumping Sesion

Lepas percubaan hari semalam, hari ni saya set time untuk hanya buat 2 pumping session. 1st at 11am n 2nd at 430pm. Alhamdulillah percubaan itu berhasil bila mana saya dapat +- 10oz per session.

Selama lebih kurang 12 jam saya tinggalkan Faeq, dia akan habiskan dlm +-20oz/day. Jadi kiranya yang saya pam di ofis tu untuk gantikan stok apa yg dia minum dan yang saya pam jam 5pg tu adalah extra stok.


::nota:: moga saya dapat kekalkan prestasi ini selagi mana Faeq memerlukannya..

Monday, May 21, 2012

Pertama kali berpisah

Hari pertama mula kerja saya takdela leleh airmata sebab nak berpisah dengan Faeq. Kamuorang tau kenapa takde drama airmata, sebab seminggu lalu tetiap malam masa tidokan Faeq akan ada adengan meruntun jiwa.. Suami pun naik letih agaknya nak bagi ayat2 yang boleh menenangkan saya.

It's a day. Memulakan hari baru dan saya cuma risau bagaimana saya nak manage waktu pump. Cabaran buat saya di hari pertama adalah saya tak tau bile masa waktu saya nak pam. Tapi pagi tadi kul 5pg saya dah pam dan b4 ke kerjaan saya dh BF Faeq. Sampai ofis kul 830 tp kul 9 lbh dah rasa bengkak. Mentang2 hari pertama masuk kerja, rasa macam blur2 je.. Terus saya decide, pam kat cubicle je la.. Jadi hari pertama, saya pam 3 kali. Pukul 9pg, 12thari n 430ptg. Hasil ada la dlm 20oz/day.

Petang rasa tak sabar nak balik. Rindu sangat dengan Faeq. Ntah macamane dia hari ni.. Berdikari la kot. Hahaha macam dah besar sangat. Br 53 hari kot.. Sampai umah around 715pm, terus masuk bilik mandi laju2, solat n baru pegang Faeq. Rindu sangat kat Faeq. Gomol-gomol sampai dia marah. Hahaha

Friday, May 18, 2012

Penyusuan Secara Eksklusif

Eksklusif Breastfeed! Itu yang tertanam dalam diri sejak dari dulu masa tengok ofismate masing2 gigih buat pumping dan sebagainya. Jadi bila saya preggy, benda yg terlintas dalam otak, gadget apa yang saya patut beli dan saya dah settle it with MEDELA Swing Yang lain2 tentang BF saya x berapa nak pikir.

Saya tau Faeq dah pun minum FM masa dia kena duduk kat wad kanak-kanak. Takpe, saya redha sebab masa tu keadaan yang memaksa. Pasrah. Tapi bila Faeq ada di tangan saya, no more FM at all for him. Faeq cuma perlukan susu ibu. Itu sahaja. Tiada yang lain. Perjalanan kami bermula dari kali pertama Faeq dalam dakapan saya. Alhamdulillah, rezeki kami murah. Allah permudahkan.

Dari hari ke-5 dalam pantang saya dah mulakan sesi mengepam. Tak konsisten, tiada schedule, tapi saya akan mengepam setiap kali rasa penuh dan membengkak. Sebulan berpantang saya dapat buat stok yang agak banyak. Sekali pam sure dapat 5oz.

Masuk bulan ke-2, it's in May, saya nampak ada peningkatan dalam hasil pumping. Saya menjadi wajib pam di waktu subuh dan hasil di pagi hari average is 8oz. Tapi di waktu lain, saya masih tidak fix time utk pumping. Masa ni dah start simpan all the EBM stok kat freezer rumah kakak sebab freeze rumah mama dah penuh dan saya kene bagi ruang untuk stok2 baru nanti.

11 oz hasil di subuh hari

:: nota kaki :: Saya kena mula kerja awal sebab saya amik early maternity tapi saya tak risau dah nak tinggalkan Faeq sebab stok EBM ada byk..

Monday, May 14, 2012

The Presents

A BIG THANKS TO ALL OF YOU !
IMG_4696
From kakak Sofi & kakak Lisa
IMG_4697
From Auntie Iman
 IMG_4699
From Nenek Eton
 IMG_4728
From mama Tasha
 IMG_4729
From Umi Dahia
IMG_4849
dalam kotak ini, ada……
Cosi Stroller
Sweet Cherry Cosi Stroller from mama Ju + Izz Zakwan
 IMG_4700
IMG_4701
 IMG_4702
From Effa, Linda, Ulfa, Zidni, Laili, Awin, Pulus, Emi
Ini hadiah yang nampak, tapi tak lupa jugak a BIG THANKS kepada semua yang datang melawat bagi hadiah dalam bentuk wang ringgit dan yang seumpamanya… Terima kasih untuk semua…
With Red heart from Faeq Altamis, Bonda n Daddy

Sunday, May 13, 2012

Selamat Hari Ibu!!


SELAMAT HARI IBU BONDA!!

Buat bonda saya, terima kasih kerana telah mengandung, melahirkan dan menjaga saya dengan sempurna.

Hari ni daddy takde, saya pun masih bayi jadi saya tak dapat nak beli hadiah or kek utk bonda. Tapi hari ini saya akan cuba berperangai comel mengembirakan hati bonda. Hari ni jugak dah hari ke 44 kita berpantang kan bonda. Alhamdulillah semuanya baik2 aje sepanjang tempoh berpantang.

Anak bujang daddy & bonda,
Faeq Altamis b. mr Fizwan

:: nota kaki :: saya dan daddy sayang bonda banyak2!!

Wednesday, May 9, 2012

Makanan/minuman untuk banyakkan susu ibu

Antara makanan/minuman untuk banyakkan susu ibu:

* Tinggi dengan protein – makanan berasaskan kacang soya (tofu, tauhu, tempe, etc.), kacang hijau, alfalfa dan sebagainya
* Tinggi dengan vitamin B terutama asid folik – sayuran hijau seperti kucai, sawi, lobak dan sebagainya.
* Tinggi kalori – longan kering, kurma.
* Tinggi kalsium – susu.
* Tinggi vitamin A dan C - buah-buahan citrus, buah-buahan beri dan sebagainya.
* Yang memanaskan badan – halba (fenugreek), habbatussauda’ dan jenis2 herba serta rempah ratus.
* Yang memperbaiki pengaliran darah – lobak putih.
* Yang mencetuskan hormon gembira – coklat.
* Sebarang makanan kegemaran ibu menyusu, yang mana ibu boleh menikmatinya dengan rasa gembira, kerana kegembiraan mengaktifkan hormon oxytocin yang mengeluarkan susu dari badan.

D.I.Y - Nursing Pillow

Ini nursing pillow yang saya buat sendiri. Masa mengandung lagi saya dah buat tapinye tak isi kekabu je. Biasala, kalo nak tunggu mr Fizwan g beli memang la makan taun baru leh dapat. Finally saya kerah juga die pegi beli sebab tak larat dah nak ampu si kecil ni masa menyusu. Lelebih lagi bila waktu malam. Dah la dengan kita mengantuk pastu nak ampu dia plak. memang terbabas-babas je la jawabnya. Jadi bila dah ada nursing pillow ni ok la sikit. Letak je dia pastu nak BF lelama pun takpe. Selalunya kalo mood dia tak cantik memang kena BF sambil duduk ler. Kalo tak laydown sajerk…

DSC00486

 DSC00490

 DSC00491

Wednesday, May 2, 2012

Ready to go….

Hai kawan-kawan bonda. Hari ni saya kena pegi klinik. Check up untuk umur 1 bulan. Daddy dan bonda yang akan bawak saya. Kakak Nana pun ikut jugak. Ni hari pertama saya nak kuar rumah. Teruja ! Bonda mesti berdebar2 risau ntah saya bole diam atau menangis.. Big Grin 

IMG_4716

Saya dah ready !!

IMG_4717

IMG_4718

Iskhhh mana bonda ni.. Lambat betul bersiap…

Pukul 230 ptg baru daddy bawak kami pegi klinik. Sampai klinik saya kena ukur panjang, lilit kepala dan kene timbang. Malu je sebab masa timbang auntie nurse suruh bonda bukak sume baju saya. Pampers pun tak pakai. Blushing Lepas siap, auntie nurse nak cek bonda plak. Daddy yang dukung saya sebab bonda kene cek tekanan darah & timbang berat. Lepas bonda dah siap, kena tunggu turn lagi sebab auntie nurse kata saya nak kene inject. Auntie nurse inject saya kat peha. Masa tu saya dah tido. Tapi saya nangis sikit je… (mesti bonda & daddy lega sebab saya x nangis kuat2.. )

Update sebulan:

Berat : 4.24kg

Panjang : 53cm

Ukur lilit kepala : 37cm