CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Search This Blog

Faeq Altamis

Fayyadh Alzam

Fizyanz Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

BENCINTA

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, December 18, 2013

.: Rumah :. Lawyer oh lawyer

Yes.. lawyer yang teruk itu tak habis2 menyusahkan saya...

Lepas saya settlekan hal2 SNP dan EPF tu, lawyer bank ada 2 3 kali call bagitahu yang lawyer owner still tak hantar lagi original SNP tu. So dorang stuck nak submit to bank. Dalam masa yang sama, bila lawyer bank call, asik la tak dapat cakap dengan lawyer owner. Jadi masa dah dapat duit EPF, on 7/12/2013 saya pergi ofis dan bayar all the 10% deposit tu kan, saya dah bagitahu dia, lawyer bank keep on call & looking for u untuk clarify something. Terutama pasal sign agreement depan DO pejabat Tanah. Ada isu kat sini di mana lawyer bank kata kami kene sign depan pejabat tanah, tapi lawyer owner kata tak payah. Dan saya tanya kenapa perlu/ tak payah. Lawyer owner kata, tak payah sbb saya punye rumah xde geran. Its in master title geran. OK, paham.... 

Tapi dari 3/12 tu saya pesan kat lawyer owner tu untuk call/inform/ explain kepada lawyer bank. Tapi non hadonye dia minah tu nak call or inform apa2. Saya ada jugak call lawyer bank, bagitahu, if kami kene sign, inform us awal2 sebab on 12/12 kami boleh pergi sign. Kebetulan minggu tu saya cuti panjang sebab kene jaga Faeq. Mama balik Singapore. Tapi kami dah plan, kalo lawyer bank x call on Selasa, memang Rabu tu kami terus balik je la..

So drag dah minggu tu. Saya masuk keje on 17/12, terus saya call lawyer bank, dan lawyer bank cakap, mmg tak dapat contact lawyer owner tu. Saya dah mengucap panjang. And at last, saya explain la apa yang lawyer owner tu bagitahu sayau hari tu dan finally lawyer bank dapat conclusion. So, betul la kami tak perlu sign depan DO Pejabat Tanah. Lega la sekali sebab dah bole go to the next phase selepas berminggu2 tertangguh.

 

Tuesday, November 26, 2013

.: Rumah :. Signing SNP

Sambungan dari kisah lepas geram aritu, kami dapat fix date bile nak sign SNP apa sume..

6/11/2013

Suami isteri cuti, pegi LF untuk sign all SNP document. Kami datang lepas lunch sebab pagi tu saya nak p cek up. Alhamdulillah lepas macam2 ragam kerenah, kami dah setel sign SNP dan bayar RM500 legal fees. Masa sign ni, dia bagitahu la sume term2, bila kami kena bayar 10%, bile kena bayar balance harga rumah, dan berapa penalti yang akan di caj atas kelewatan2 tersebut. Tapi masa tu terus saya terfikir, segala kelewatan selama ni, adalah berpunca dari dia jugak. Slow lembab sangat buat kerja.

23/11/2013

2 minggu baru setel tugasan lawyer tu buat stamping dan segala mak nenek. So, kami decide untuk amik SNP pagi. Yela.. kan Sabtu keje setengah hari. Dan yang bestnye, semalam dah call nak datang arini. Dia suh datang around 9-10am. So, ok la... kami p sarap dulu pagi tu then terus shoot ke ofis dia. Masa kami sampai tu kul 9.15ok. Sekali non hado orangnye... Memang jam 10 br terpacul muka dia situ.. ehhh geram plak mak.. kecik beso kecik beso je nengok dia tu. Rasa nak sekeh2 jek. Ngeng sangat. Itu pun, pagi tu la br hegeh2 nak print2, cop2 segala mak nenek bagai. erghh stresss....

25/11/2013

Cuti lagi hari ini. Konon plan nak p lawyer bank anta SNP and sign all the documentation dengan side dorang plak, p EPF submit dokumen. So, pagi hari tu, lepas p cek up, terus shoot ke Shah Alam, ofis lawyer bank. cal2 PIC tanya mana ofis apa sume, saya pun naik lift ke tingkat dua submit dokumen. Konon nk drop SNP tu jela, pastu nak ke EPF terus settlekan hal2 pengeluaran. Odw turun nak ke kereta semula, PIC call, kata SNP tu bukan nama saya. What??? So saya pun naik balik, nak tengok SNP tu. Betul... Front page dia salah. Bukan nama kami. Tapi nama orang lain. Lucky la dokumen yang dalam2, yang stamping sume nama kami. Kalo tak, lagi la haru. Saya pun tros call lawyer owner yang sucks sangat tu. Dan, dia adalah half day. After lunch baru masuk keje. Ya Allah.. hati dah menahan2 marah dah. Tapi Alhamdulillah... Allah pertemukan dengan orang yang baik2.. PIC lawyer bank tu suruh saya tunggu. Sambil dia draft dokumen, saya bole sign sikit. So tak payah saya repeat datang balik. Lagi pun, kan saya plan nak ke EPF, kalau pergi pun tak boleh buat apa sebab SNP problem. SO, ok la... terima kasih atas bantuan yang dipermudahkan... Adala dalam 2 jam jugak duduk kat ofis lawyer bank tu sign segala benda. Tapi sekurang2nya masa kami berbaloi. Lepas setel sign, suami ajak pergi makan dulu. Lepas makan, kami pergi bank untuk buat pengeluaran. Lepas tu terus shoot ke ofis lawyer owner untuk tukar balik SNP tu. Dan masa tu dalam hati berdoa banyak2 semoga kami dapat setelkan EPF hari ni jugak.




Sampai ofis lawyer owner tu baru jam 1.45pm. tekan2 bell xde yang bukak. Kami syak dorang blom balik makan la. Skali ada orang kuar, terus kami masuk n naik atas. Lucky ada minah lembab tu. So terus kasitau dia, dia pun amend2. Tu pun, still dia nak kami buat kerja lebih. Dia ckp kene bawak original SNP sebab EPF selalu tanya. Kami taknak bawak sebab kalo kami bawak original SNP, its means, kami kene hantar semula kepada dia untuk die send to lawyer bank, atau kami yang terus kene hantar ke lawyer bank. Jadi, kami nekad je takmo bawak sebab kami taknak buat dedua. Dah penat nak melayan kerenah dia. Salah dia kot... SO, kami just bawak duplicate SNP original kami, dan terus shoot ke EPF. Jam 3 lebih kami sampai, mintak sangat moga dipermudahkan.. Sampai nombor giliran kami, PIC check2 apa yang patut, Alhamdulillah selesai. Legaaaaaaaaaaaaaaaaaa nye rasa... Hanya Allah yang tahu bertapa leganya kami dapat settlekan semua seperti yang kami rencanakan.

Thursday, October 31, 2013

.: Rumah :. Emosi dek kerana kerenah Lawyer

Mula2 saya nk buka kata dengan beristighfar...... Astagfirullahhalazim.......

Geram. Emosi. Menyampah. Kurang sabar.

Kenapa?? 

Sebab melayan kerenah lawyer firm dengan pihak owner yang !@#$%^&*(). Serius saya emosi dengan lawyer firm tu. Sebab??

Kronologi :

1/10/2013 -  Pergi lawyer firm dengan owner untuk draft SNP. Siap dapat bil untuk legal fees aggrement tu. Kami juga sempat bertanya, bile boleh sign SNP. Katanya dalam masa seminggu SNP boleh siap dan kami boleh datang sign. Dan kami request untuk datang sign hari Sabtu. PIC kata akan call kami once ready. OK, setel.

12/10/2013 - Suami kata boleh pergi sign hari ni. Dan nak jadi carita, sebelum pergi, kami call owner tanya dia jadi ke tak. Tup-tup owner kata dia lupa nak inform kami yang SNP not ready yet. DIAM....

14/10/2013 - Lawyer Firm dari pihak bank call bagitahu yang mereka dah dpt instruction letter utk prepare document. Dan saya bagitahu yang kami belum sign SNP lagi. Jadinya, pihak bank cuma mintak kami maklumkan kepada mereka if kami dah settle sign SNP apa bagai. 

17/10/2013 - Saya call terus PIC untuk tanya yang kami ni dah boleh sign SNP ke tak? Jawabnye... TAK BOLEH SEBAB SNP BELUM SIAP. (dah start emosi datang meluap2 sebab hari tu kemain janjinya kata seminggu dah bole siap). Saya tanya kenapa lambat? PIC kata dorang salah draft. So kene re-submit. Aih.... 

29/10/2013 - Saya call PIC d LF untuk pihak owner. Tanya samada dokumen dah siap ke belum. Dan kami terima jawapan yang doc hampir siap dan kami boleh sign by this week. Again, PIC cakap akan call kami once ready.

30/10/2013 - Owner sendiri yang sms suami bagitahu SNP dah siap dan bile kamu boleh nak pergi sign. Bila suami bagitahu saya, saya terus serah kuasa kat suami, suruh dia settlekan untuk set date apa sume. Saya dah malas nak fikir. (bertambah geram sebab PIC LF tu langsung tak pernah call kami untuk update status apa sume. Hoi!! kami bayar kot call charges!)

31/10/2013 - Sebenarnya saya masih keliru dengan proses sign2 aggreement ni. So, saya call LF bank dan tanya samada saya boleh sign agreement dengan mereka pada hari yang sama saya sign SNP ke tak. Dan jawapannya adalah TIDAK. Sebab sekarang ni, LF bank cuma dapat instruction letter dari pihak bank yang dorang kene sediakan doc untuk kami. Tapi mereka perlukan stamping SNP untuk butir2 lanjut mengenai rumah tu. OK, faham disitu.. maknanya kami memang kena settlekan satu2 la. Tak boleh nak cuti sehari dah buat sume sekali harung.


:nota kaki: suami masih belum fix date bile nak pergi sign SNP dgn LF. Sekian.....

Saturday, October 12, 2013

Budak Tepung Gomak

Ini la rupa budak yang suka lari kan diri bila nak bersiap untuk tido. Kitorang memang stail akan siram badan anak, tukar baju pampers apa sume setipa kali nak masuk tidur. Yela.. kan last dia mandi petangkan dalam kul 530 ke camtu. Jadi nye membawak ke malam hari nak tido kul 9 - 10 malam tu, saya rasa anak dah melekit belengas la sume. So memang wajib la kami wash up anak bagi dia rasa feeling great nak tido. Hahaha Tapi tu la, kadang-kadang memang bersilat la bersiapkan dia. Kita nak siap kan dia, yang dia sibuk nak lari main, maka inilah hasilnye... BUDAK TEPUNG GOMAK....




Monday, October 7, 2013

.: Rumah :. Jumpa Lawyer #1

1/10/2013 owner ajak kami ke pejabat lawyer untuk urusan SNP. Janji kul 2 tapinye dekat kul 3 gak la owner sampai. So, dah sampai sume, kami pun naik kat pejabat lawyer di Pel. Klang. Ok, jangan over, sebenarnya belum sign SNP ke apa lagi tapinye baru nak draft SNP. Dah disebabkan semua urusan cuma between owner dengan kami so, ada la sedikit lain prosesnye kalau beli dengan developer ke apa kan. Bile dah jumpa PIC tu, dia pun tanya la berapa harga rumah, nak letak berapa nama dalam SNP, berapa booking fees, macamane method untuk pembayaran 10% harga rumah tu. Dan untuk semua soalan tu, both parties ( kami dan owner) kene bersetuju supaya takde kes saman-menyaman ke, penalti ke apa di kemudian hari. PIC kata, dalam minggu depan SNP bole siap. So, ok la.. kita tunggu je la mereka call untuk hadirkan diri ke pejabat dan selesaikan urusan yang seterusnya. Dan, inilah masa kecairan wang akan berlaku sebab kami dah dapat bil untuk legal & lawyer fees... 


Thursday, October 3, 2013

.: Rumah :. Bank Islam (M) Bhd (BIMB) vs Bank Simpanan Nasional (BSN)

Kali ni saya nak share pasal housing loan dengan BIMB dan BSN. Dua ni je la saya bole cerita sebab hanya dua bank ni yang saya submit untuk housing loan tu. Sebelum tu saya nak bagitahu saya beli rumah sub-sale direct dengan owner. Bukan melalui developer. Jadi yang hendak menjadikan entry saya sebagai guideline, sesuaikan la dengan situasi korang samada korang beli direct ngan owner or agent or developer.

Dokumen yang diperlukan untuk membuat permohonan pinjaman perumahan / housing loan
  • Salinan Kad Pengenalan
  • Slip gaji (3 bulan)
  • Penyata bank terkini dimana gaji di masukkan
  • Surat pengesahan majikan
  • EA Form
  • Penyata KWSP
  • SNP / SPA Agreement (untuk kes saya, saya mintak dari owner SNP owner tu dgn developer)
Selesai dengan dokumen, untuk pergi bank, korang kena tahu apa yang patut korang tanya kepada bank pasal housing loan ni. Selalunya bank memang akan terangkan sume tapi ye la kan, mungkin ada tertinggal mana-mana yang bank lupa nak bagitahu. So secara amnya, ini yang korang kena tahu/tanya bile nak bincang pasal housing loan ni.
  • Type of loan - korang tanya la samada loan tu Islamic ke Konvesional & berapa tahun pinjaman yang layak untuk korang
  • Interest rate - Tanya rate berapa, BLR berapa dan untuk Islamic pakej, selalunya dorang ada maksimum/capped rate. Macam sekarang Bank Negara announce rate 6.6% dan kalo bank cakap capped rate 10.75%, katala dlm masa 15 tahun Bank Negara umumkan rate 12%, maknenya korang cuma akan bayar 10.75% tu je. Kalo Bank Negara announce 5% maka kurang la nilai monthly korang nanti.
  • Margin of Financing - berapa banyak loan yang korang bole dapat
  • Lock-in-Period - Yang ni adalah di mana korang kene remain teruskan dengan bank tu untuk beberapa tahun. Contoh : Lock in period 5 tahun, makanya lepas 5 tahun baru la korang bole  nak refinance ke apa ke. Kalo kurang dari 5 tahun korang dah buat any changes, bank bole kena kan penalti. Itu termaktub dalam letter yang korang sign tu ye. 
  • Fees & Charges - Tanya apa lagi fees yang bank akan charge ke korang. Lawyer fee ke, Valuation fee ke, duti setem. Tanya la berapa anggaran kos. Selalunya bank letak dalam 5% dari harga rumah. Untuk kes rumah sub-sale, bank kene buat valuation untuk tentukan berapa harga rumah tu mengikut Market Value. 
  • The Bank - Study tentang bank yang korang nak buat loan tu. Maksudnya dia sini, korang kena la amik kira senang ke nk buat bayaran setiap bulan nanti. Kalo bank tu susah nak cari branchnya, ada ke cara lain yang boleh mudahkan urusan korang untuk bayar bulanan tu. Yela... ni kan 20-30 punya deal. Kalo susah nak jumpa bank, kang asik tertangguh bayar dah kene penalti plak kan. Rugi la kalo camtu.
 Ok, tu je la kot nak share. Jadi jom buat perbandingan between BSN dengan BIMB untuk rumah saya jenis apartment dengan harga RM130,000.

BSN (yang menjadi pilihan saya) :
  • Type of loan - 34 years Islamis Pakej capped @ 10.75%
  • Interest rate - 6.6% -2.2% = 4.4% with Zero Moving Cost
  • Margin of Financing - 90% + MRTA
  • Lock-in-Period - 5 tahun
  • Fees & Charges - FREE sebab saya ambik pakej Zero Moving Cost. Maksud ZMC di sini ialah, bank akan tanggung semua lawyer fees, duti setem, valuation fees dengan syarat saya kena guna lawyer panel BSN dan untuk kes rumah saya, BSN tak buat valuation kat rumah yang perolehi CF kurang dari 2 tahun. 
  • The Bank - BSN senang pada saya sebab hari2 pagi/ balik kerja memang akan lalu depan bank BSN. So bole bank in duit thru CDM je.
To share : rezeki saya, saya senang sangat berurusan dengan BSN. Saya submit doc 14/9, by 22/9 saya dah sign offer letter.

BIMB :
  • Type of loan - 35 years Islamic pakej
  • Interest rate - 6.6% -2.4% = 4.2% (ni corporate rate untuk company saya ye. Kalo tak saya pun tak pasti berapa rate dia)
  • Margin of Financing - 90%(house loan) + MRTA + Fees&charges =95% loan
  • Lock-in-Period - NO
  • Fees & Charges - 5% dari harga rumah termasuk valuation fees anggaran <RM1K (untuk kes saya)
  • The Bank - Pun mudah je sebab dekat dengan ofis saya ada CDM.
Ralat untuk share :  BIMB kena buat valuation ke atas rumah. Dan saya diberitahu valuer boleh bagi rumah saya tu RM120k. Owner nak jual RM130K. Kalau saya proceed loan dengan BIMB, maknenya saya kene tambah lagi duit sendiri untuk difference tu. Tak mampu la kan.. Banyak lagi nak setel dengan rumah tu nanti apa sume. So, saya cancel je deal dengan BIMB.

Wednesday, October 2, 2013

External Hardisk by DELL

Taraaaaaaaaaa dengan menggunakan skim EPP (staff price with Dell), makanya saya membeli External Hardisk ini. Harga asal RM319 tapi setelah di tolak staff diskaun sebanyak 22%, makanya ia cuma berharga RM248.++. Murah kan... owh lupa ini untuk size 1TB ye.. 

Masa saya buat order 27/9/2013, katanya expecting to deliver pada 4/10/2013. tapi tup-tup, pagi Isnin kelmarin saya dapat sms yg Dell nk deliver barang on 1/10/2013. Malangnye saya cuti hari tu. Jadi saya call Dell semula dan bagitahu mereka yang saya takde. So, dorang reshedule untuk hantar 2/10/2013. And now, its in my hand... yada yada....


Friday, September 20, 2013

Diam Sepi..

Salam semua...

Lama betul saya tak update blog. Sebenarnye banyak je nak cite n share sume tapi tu lah semuanya plan ke laut. Nanti, saya cuba sedaya upaya transfer picca dulu then up satu-satu entry.Siap backdated punye lagi nanti sbb takmo lost track. hihi..

BYE!

Sunday, September 15, 2013

.: Rumah :. Housing Loan / Pinjaman Perumahan / Pembiayaan Perumahan

Bercerita part yang getir dalam urusan jual beli ni adalah sesi mengushar dan study tentang Housing Loan / Pinjaman Perumahan / Pembiayaan Perumahan. Hari Selasa start kerja saya mengoogle cara-cara membuat pinjaman perumahan. Apa dokumen yang di perlukan apa sume. Dan saya belajar yang rumah saya itu jatuh di bawah kategori rumah sub-sale walaupun rumah tu baru dapat CF tapi bila rumah dah siap 100% ia dikira rumah sub-sale. OK, noted. Dan akhirnya saya belajar banyak benda di web imoney. Saya ushar BLR interest rate semua melalui page imoney tu. Saya print mortgage calculator untuk buat perbandigan interest rate di semua bank di Malaysia.
 

Selain tu saya ada jugak pergi ke bank-bank yang dekat dengan ofis saya ni untuk tanya rate jugak. 1st saya tuju ke Maybank. Sembang-sembang, Maybank bagi rate 6.6%-1.6%=5%. Agak tinggi sebenarnya. Dan dalam masa yang sama, saya suh maybank kirakan untuk saya adakah saya layak untuk submit housing loan ni dengan income yang saya ada sekarang. Lepas sales person tu tekan2 kalkulator maka dia mengisytiharkan saya amat layak. Alhamdulillah... lega sikit hati ni sebab sebelum ni macam was-was la jugak. Tertanya-tanya lepas ke saya nak buat housing loan ni. 

Selain Maybank, saya ada jugak pergi Hong Leong bank and rate HL 6.6% -2%=4.6%. Ehh ok jugak ni. Murah la sikit dari Maybank tadi. Lepas lunch saya sembang2 dengan kawan dan kawan bagitahu kat Bank Islam (BIMB) bole dapat corporate rate 4.2% katanya. Wahhh menarik nih. Terus mintak kawan tu contact no orang BIMB. Saya dengan laju terus call dan di sebabkan sume dokumen sudah ada di tangan, makanya saya decide nak jumpa dia lepas kerja nanti. Kebetulan dia d branch KL Sentral. So bole la saya drop by kejap kan. Call-call, sms-sms dia kata akan jemput saya di stesen LRT Kl Sentral sebab ofis dia agak tersorok. Nak direct pun susah. jadinye saya pun tunggu la dan kemudain pergi ofis dia bincang diskas tanya-tanya apa yang patut. Ada 1 doc yang saya pending dan janji akan submit on Friday minggu tu. Saya takde la jumpa dia lagi. Just email je doc tu sume.

Hari Jumaat tu jugak duk FB msg dengan si Awin. Dia kan baru je setel hal rumah sub-sale jugak. Tapi dia beli rumah teres. So, saya pun duk la cite-cite, tanya-tanya pasal housing loan dia. Katanya dia buat dengan BSN. Saya tanya la rate berapa dan katanya rate 6.6%-2.2%=4.4% with Zero Moving Cost. Wahhhhhhhhh menarik bunyinye tuh. Makanya dengan bantuan rakan sekali lagi saya mintak contact no PIC. Terus dengan pantas saya call n make a deal nak jumpa esok (Sabtu) sebab bila saya tanya nak jumpa non-working hours bole ke? Bole katanya. So, esok pagi jam 10 akan bertemu di PKNS Shah Alam.