CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Search This Blog

Faeq Altamis

Fayyadh Alzam

Fizyanz Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

BENCINTA

Daisypath Friendship tickers

Saturday, March 31, 2012

I’M A BOY !!!

Alhamdulillah saya sudah selamat melahirkan seorang SUPERHERO malam tadi tanggal 30 Mar 2012 pada jam 1103pm.
Saya masih lemah saat ini dan saya juga belum melihat bayi lagi sbb bayi di hantar terus ke wad kanak2. Cuma suami bagi saya lihat pic2 ini. Syukur ya Allah kerana semuanya sudah selamat. Cerita panjang nye nnt saya update yer…
DSC00475 DSC00476 DSC00477 DSC00478 DSC00479
I’M A BOY !!!
Lahir pada 30 Mar 2012 @ 2303h
Dengan berat 3.205kg, panjang 51cm, ukur lilit kepala 33cm
thru C-Section @ HTAR, Klang.

:: Nota kaki :: dia punya muka memang copy paste bapak eih sesungguh.. tang mane ikut saya pun x tau la…

Friday, March 16, 2012

Baby Items Checklist

Untuk keperluan bayi, saya dah memborong pakaian bayi masa Pureen Sale hari tu. Let’s check apa yg kita perlu ada.
Pakaian Bayi
  1. Baju dan seluar (panjang & pendek)
  2. Romper
  3. Mitten & Booties
  4. Sapu tangan
  5. Barut
  6. Bedung    
  7. Topi
  8. Tuala mandi
  9. Hoddie blanket
IMG_4591 Bedung bayi.
Yang ni saya beli kain semeter dan jahit tepi je. Rasanya ada lebih dari 6 helai. Kalau nak buat sendiri, bole cari di kedai kain. Sebut saja kain buat bedung, Insya Allah jumpa. Barut bayi pun mama jahitkan. Ada dari material kain yang sama macam bedung bayi dan ada juga yang guna kain cotton putih sahaja.
Diapering
  1. Lampin Kain
  2. Diaper cover
  3. Safety Pin
  4. Nappy Liner
  5. Diapers
  6. Diaper Wipes
  7. Changing Mat
  8. Baldi for Napkin
  9. Kids detergent
image
Suka sangat dengan Kiddie Wash jenama Cosway ni. Bau dia sangat harum. Bile dah siap cuci suka sangat nak cium bau pakaian bayi. Batting Eyelashes
IMG_4588 
Pampers bayi nak try jenama ni dulu…
Toiletries
  1. Bedak
  2. Losyen
  3. Baby Oil
  4. Tisu roll
  5. Cotton Buds
  6. Nasal Aspirator
  7. Minyak Telon
  8. Baby Bath Tub
  9. Syampu / Body shampoo
image
Ni bekal toiletries baby simpan dalam hospital bag
imageJuga minyak yang berbau sedap ni.. Minyak yuu yee Cap Limau. 
Nursering
  1. Selimut bayi – tak beli pun, ada kain bedung tu rasa dah cukup kot.
  2. Kelambu – tak beli juga. kang esok kalo bayi kene serang dengan nyamuk mmg akan ku kerah bapa bayi membelinye.
  3. Set tilam baby
image Gatal nak beli bantal ni.. gediks!
imageKami beli tilam jenama bumble bee. 
Baby Feeding
  1. Botol susu 5 auns – Ada berbelas botol sebab bercita2 nk EBF. Tapi rasanya kena tambah lagi kot….
    image
    6 pcs Storage bottle jenama Pureen
    image
    8 pcs Bumble Bee Storage Bottle
  2. Puting botol susu – Juga dapatkan di Pureen Warehouse hari tu
  3. Steriliser & Warmer – Beli jugak sbb bapa bayi menginginkannya brand Autumnzimage 
  4. Nursing Pad Washable/Disposable – dedua ada. Jenama Pureen & OK Baby
  5. Breast Pump – Saya memilih jenama Medela Swing Single Pumpingimage
  6. Nursing Pillow – DIY sendiri tapi sampai hari ni belum beli kekabu.
  7. Nursing Bra – Berjaya mendapatkannya dari Carrefour dan Mydin.
  8. Nursing Cover – Also DIY.
Dan ada few item yang mungkin kami akan beli after deliver nanti it’s like:
  1. Baby Sling / Carrier
  2. Stroller
  3. Car seat
  4. Play Pen / Baby Cot
Tapi kami dah beli baby drawer sebab hari tu dapat sambar dengan harga yang murah. Tidak terlalu berciri bayi sebab NO baby room. Jadi kami beli yang fleksibel untuk sumbat sume baby item in 1 place. Kami juga dah beli umbrella hanger untuk jemur pakaian bayi dan yang seumpamanya.
DSC00381Drawer ni sangat besar. Lagi tinggi dari saya yang berukuran 153cm ni. Kalo drawer yang paling atas tu memang tak sampai la saya nak menengok barangan dalam tu. kene jingkit2 dan intai2 je.Big Grin
imageUmbrella hanger
p/s : Kebanyakkan pic saya google je. Tak larat mommy-to-be ni nak korek barang2 dan snap Batting Eyelashes

Tuesday, March 13, 2012

Awal pagi di ofis

Pagi ni suami kerah tenaga untuk hantar saya pergi ofis. Pukul 620pg dah gerak keluar rumah. Sampai ofis pukul 7pg. Sungguh pagi bukan?? Tak apa la... kalo suami rela berkorban, saya lagi rela sampai ofis sepagi ini. Takpe.. Tak lama. Untuk beberapa hari sahaja. Semalam kan saya EL, suami pulak amik half day. Maybe ada 2, 3 hari lagi kalau suami tetap mahu menghantar dan menjemput. 

Benda ni tak plan pun, memang la saya ada omong kosong semalam suruh suami hantar ke ofis pagi ni, tapi tidakla saya bercakap secara serius sebab kasihan takut suami lambat sampai ofis pulak. Jadi saya pun bersiap lambat-lambat konon saya akan naik bas macam biasa. Tup-tup suami sound kata nak hantar, saya kan isteri yang mendengar kata, Aiceh!!! jadi turutkan aje. Tapi tadi dah bagitahu suami kalau saya ok, petang nanti saya balik sendiri naik bas. Tak perlu risau sangat.. doakan saya selamat pergi dan pulang sahaja. Memadai la..

p/s : sayang suami sangat-sangat... Apapun, doakan saya selamat melahirkan..

Monday, March 12, 2012

Our 1st Wedding Anniversary !!!

DSC_0380 Di saat akad di lafazkan…

mada18

DSC_0748

Kiss

Alhamdulillah….

Hari ini genap setahun usia perkahwinan kami.

Terima kasih Allah atas segala kurniaan ini !

Bersyukur kepada Mu kerana Engkau mengurniakan seorang suami yang cukup sempurna

Terima kasih kerana hadirnya dia sebagai teman yang melengkapi hidup ini.

Juga dengan bakal bayi yang masih meniti hari untuk di lahirkan, ia merupakan hadiah dan kurniaan serta amanah terindah buat kami.

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim, terima kasih atas segala kurniaan ini.

Aku bersyukur…

Kami sentiasa memohon agar jodoh ini agar terus berpanjangan dengan limpah rahmat dan keberkatan dari Mu ya Allah…

I Love you

Untuk ulangtahun kami yang pertama ni, tiada apa yang kami rencanakan sebab kondisi saya yang sedang sarat hamil. Suami isteri berdebar menantikan kehadiran Fizyanz Jr ke dunia. Kalau hari ini, dengan izin Allah, saya melahirkan, ia akan menjadi hadiah perkahwinan kami yang paling besar dan jika esok lusa dan seterusnya, kami tetap bertuah kerana bakal memiliki dia dalam dakapan kami. Besar kurniaan ini buat kami Ya Allah…

DSC_3831

DSC_4161 Saya Red heart kamu !!

Muahhh!!!!!Smiley Kiss

Thursday, March 8, 2012

Persediaan untuk ibu yang bakal berpantang

Let’s cek apa yg perlu untuk ibu yang bakal berpantang. Surprise
  1. Jamu/Set Lepas Bersalin – Saya beli jamu selapan Mustika Ratu. Sebab? sebab dari dulu saya memang makan produk Mustika Ratu macam Perawatan Remaja Puteri. Jadi saya rasa saya nak teruskan juga dengan Mustika Ratu semasa berpantang. Set ini didatangkan dengan :
    Galian Parem Wangi :Digunakan secara tradisional untuk kesihatan badan wanita.
    Pulih Balung Sumsum :Digunakan secara tradisional untuk kesihatan dan menguatkan badan wanita selepas bersalin.
    Pilis Wangi :Digunakan secara tradisional untuk kesihatan mata.
    Tapel Raket Mustika Sejati :Digunakan secara tradisional untuk wanita selepas bersalin dan membantu mengurangkan berat badan.
    Parem Segar Sumyah :Digunakan secara tradisional untuk kesihatan badan.
    Bubuk Bancar Air Susu :Digunakan secara tradisional untuk kesihatan dan selepas melahirkan.
    Minyak Telon :Digunakan secara tradisional untuk menyapu pada perut bayi untuk melegakan kembung perut.
    image
  2. Stokin
  3. Baju Sejuk
  4. Tungku – Yang ni akan pakai tungku batu sungai je. Turun menurun mama punye.
  5. Kain Batik
  6. Bengkung/Barut – Saya beli 2 jenis bengkung. I bengkung tradisional jawa yg 10 mtr panjang tu dan 1 lagi bengkung Leesa Formula. Azam nak kurus sangat tinggi kerana sekarang dah ada +-20kg extra. Fuhhh pitam~~~ Hypnotizedimage
  7. Maternity Pad/Pad Biasa
  8. Minyak Angin/Urut – share dengan bayi minyak yuu yee cap limau tu.
Rasanya cukup kot yang ni.. Kalo ada yang lain2, sila tambahkan ye kawan2. Winking

Tuesday, March 6, 2012

Apa yang saya amalkan sepanjang kehamilan??

Sepanjang kehamilan, sejak dari doktor sahkan kehamilan ini, saya mulakan dengan niat dan azam yang tinggi untuk khatam Al-Quran untuk bayi kami. Alhamdulillah saya telah khatam Al-Quran ketika usia kandungan 28 minggu.
Selain itu, saya amalkan setiap hari atau sekerap mungkin gabungan surah Al-Fatihah, Selawat Syifa’ dan ayat Lauanzalna (surah Al-Hasyr ayat 21-24). Setahu saya, tiga gabungan ayat ni orang selalu gunakan untuk buat air selusuhkan?? (Betulkan kalau saya salah) . Saya lampirkan potongan ayat-ayat untuk di kongsi bersama.

Bacaan Selawat Syifa’
“Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, Muhammad s.a.w. yang (menjadi penyembuh) hati-hati, penawarnya dan kesejahteraan badan, kesembuhan juga cahaya penglihatan dan berilah rahmat keberkatan dan kesejahteraan atas keluarga dan sahabatnya”
.

ayat Lauanzalna
(surah al-Hasyr ayat 21-24)
Disamping itu, usai saya selesai khatam Al-Quran, saya cuma amalkan sekerap mungkin bacaan Surah Yassin dan Ayat Kursi.
image Ayat Kursi
Tak lupa juga setiap kali selepas solat dalam doa, saya turut selalu membaca Doa Nabi Yunus:
image Saya pernah terbaca di thread forum, ada baiknya kalo baca ayat ni 7 kali sambil melurutkannya dari arah pusat ke bahagian ari-ari. Pada saya, selagi tak bertentangan, tak salahkan kalo kita cuba mengamalkannya.. Walahua’lam.
dan doa untuk mendapat zuriat yang sempurna:
image “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.”
( Surah Ali’Imran : Ayat 38)
Moga dengan limpah kurnia dan izin-Nya, saya boleh melalui saat kelahiran ini dengan mudah dan selamat. Juga saya memohon agar rakan2 semua mendoakan agar proses kelahiran akan berjalan dengan baik dan lancar. Mudah-mudahan, Ameen….