CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Search This Blog

Faeq Altamis

Fayyadh Alzam

Fizyanz Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

BENCINTA

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, February 2, 2010

Tips Cantik : Kulit muka ku sayang...

Semua orang pasti akan sangat menitik beratkan hal2 kulit lebih2 lagi kulit muka, here is the basic tips untuk menjaga kulit muka..
  • Gunakan pencuci muka atau sabun yang sesuai dengan kulit anda. Jangan main hentam je. Sebab suka ngan jenama tu nk pakai jugak walaupun sbnrnye adalah amat x sesuai. Atau pun sbb nk percaya ckp kawan2 yg guna that produk n sesuai dgn kulit kwn2 tu but it not suit at all w ur skin mar... No!!! No!! Jauhkan sikap gni k.
  • Kalau mahu cuci muka, gunakan krim pencuci wajah yang kene dengan kulit anda. Jangan main guna sabun mandi je pulak.
  • Cuci muka 3 kali sehari. Waktu pagi, petang n malam. Tapi bg yg mengalami masalah kulit berjerawat, adalah amat disarankan untuk mencuci muka 4 kali sehari. 
  • Bersihkan sehabis bersih. HIKK! maknenye kene la bilas muka tu dengan air bersih sebersih-bersihnye. Jangan ala kadar je sampai sisa-sisa sabun masih tertinggal.
  • Ulang cucian kalo rasa2 muka yg dah di basuh n bilas tadi x berapa nk bersih.
  • Paling PENTING! Tolong jangan tonyoh muka dengan kain kasar n kuat2 lak tu sbb nk cepat kering. Korang kenela lap muka dengan kain yang lembut  n just tekapkan je kat mukan. Ini untuk mengelakkan iritasi kulit, kulit melecet atau pertumbuhan jerawat.
  • Bagi yang suka bersolek, bersihakan la make up uols tu dulu samada dengan make up remover or baby oil pun ok jugak...


No comments:

Post a Comment