CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Search This Blog

Faeq Altamis

Fayyadh Alzam

Fizyanz Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

BENCINTA

Daisypath Friendship tickers

Friday, March 16, 2012

Baby Items Checklist

Untuk keperluan bayi, saya dah memborong pakaian bayi masa Pureen Sale hari tu. Let’s check apa yg kita perlu ada.
Pakaian Bayi
  1. Baju dan seluar (panjang & pendek)
  2. Romper
  3. Mitten & Booties
  4. Sapu tangan
  5. Barut
  6. Bedung    
  7. Topi
  8. Tuala mandi
  9. Hoddie blanket
IMG_4591 Bedung bayi.
Yang ni saya beli kain semeter dan jahit tepi je. Rasanya ada lebih dari 6 helai. Kalau nak buat sendiri, bole cari di kedai kain. Sebut saja kain buat bedung, Insya Allah jumpa. Barut bayi pun mama jahitkan. Ada dari material kain yang sama macam bedung bayi dan ada juga yang guna kain cotton putih sahaja.
Diapering
  1. Lampin Kain
  2. Diaper cover
  3. Safety Pin
  4. Nappy Liner
  5. Diapers
  6. Diaper Wipes
  7. Changing Mat
  8. Baldi for Napkin
  9. Kids detergent
image
Suka sangat dengan Kiddie Wash jenama Cosway ni. Bau dia sangat harum. Bile dah siap cuci suka sangat nak cium bau pakaian bayi. Batting Eyelashes
IMG_4588 
Pampers bayi nak try jenama ni dulu…
Toiletries
  1. Bedak
  2. Losyen
  3. Baby Oil
  4. Tisu roll
  5. Cotton Buds
  6. Nasal Aspirator
  7. Minyak Telon
  8. Baby Bath Tub
  9. Syampu / Body shampoo
image
Ni bekal toiletries baby simpan dalam hospital bag
imageJuga minyak yang berbau sedap ni.. Minyak yuu yee Cap Limau. 
Nursering
  1. Selimut bayi – tak beli pun, ada kain bedung tu rasa dah cukup kot.
  2. Kelambu – tak beli juga. kang esok kalo bayi kene serang dengan nyamuk mmg akan ku kerah bapa bayi membelinye.
  3. Set tilam baby
image Gatal nak beli bantal ni.. gediks!
imageKami beli tilam jenama bumble bee. 
Baby Feeding
  1. Botol susu 5 auns – Ada berbelas botol sebab bercita2 nk EBF. Tapi rasanya kena tambah lagi kot….
    image
    6 pcs Storage bottle jenama Pureen
    image
    8 pcs Bumble Bee Storage Bottle
  2. Puting botol susu – Juga dapatkan di Pureen Warehouse hari tu
  3. Steriliser & Warmer – Beli jugak sbb bapa bayi menginginkannya brand Autumnzimage 
  4. Nursing Pad Washable/Disposable – dedua ada. Jenama Pureen & OK Baby
  5. Breast Pump – Saya memilih jenama Medela Swing Single Pumpingimage
  6. Nursing Pillow – DIY sendiri tapi sampai hari ni belum beli kekabu.
  7. Nursing Bra – Berjaya mendapatkannya dari Carrefour dan Mydin.
  8. Nursing Cover – Also DIY.
Dan ada few item yang mungkin kami akan beli after deliver nanti it’s like:
  1. Baby Sling / Carrier
  2. Stroller
  3. Car seat
  4. Play Pen / Baby Cot
Tapi kami dah beli baby drawer sebab hari tu dapat sambar dengan harga yang murah. Tidak terlalu berciri bayi sebab NO baby room. Jadi kami beli yang fleksibel untuk sumbat sume baby item in 1 place. Kami juga dah beli umbrella hanger untuk jemur pakaian bayi dan yang seumpamanya.
DSC00381Drawer ni sangat besar. Lagi tinggi dari saya yang berukuran 153cm ni. Kalo drawer yang paling atas tu memang tak sampai la saya nak menengok barangan dalam tu. kene jingkit2 dan intai2 je.Big Grin
imageUmbrella hanger
p/s : Kebanyakkan pic saya google je. Tak larat mommy-to-be ni nak korek barang2 dan snap Batting Eyelashes

2 comments: