CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Search This Blog

Faeq Altamis

Fayyadh Alzam

Fizyanz Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

BENCINTA

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, September 16, 2009

Kembalinye Atok ke Rahmatullah....

Tanggal 14/9/09, tepat pukul 9:50 mlm, atok kembali ke Rahmatullah dengan pengesahan paramedik yg dtg....
Al-Fatihah untuk Allahyarham Haron bin Hazali...
Semoga rohnya dicucuri Rahmat dna di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman...

Al-kisah nye, malam Isnin tu, aku ngan mama tgh lepak2 makan2 pas Isyak tu, tetiba, my cousin dtg lari2 dengan gelabah dtg kata atuk jatuh. Ingatkan xde pape la. Jatuh bese je..(coz, be4 this atok dah 2,3 kali jatuh gak.but nothing serious la) SO, aku ngan mama pun siap2 kunci pintu, tutup lampu kipas sume n g umah nenek. Bile dtg tgk yg lain2 sume dh dtg duk panggil2 atok xmo kasi atok pengsan la... (For ur info, he is my papa punye bapak la n that time papa mmg ada kat umah nenek sbb bawak Nana lepak sane) My uncle, auntie ada sepupu sepapat yg lain sume ada dah waktu aku sampai tu. N dat time aku mmg x suspek or pk kan pape yg serius akan berlaku.

Bermulanya ceritanye, nenek baru la nk mkn nasi, tetibe dgr bunyi cam org ngorok (berdengkur) then suh 1 of my uncle tgk, Bile my uncle jengah je bilik atok, tgk atok dh terjelepok jatuh kat bawah, apa lagi, cemas la kawan tu n panggil my dad n nenek utk tolong angkat n baringkan kat depan ni. Bile tengok atok cam teruk, Paksu call ambulan (punye la lama tgu ambulan sampai..Ya Allah...)

Bile anggota paramedik tu sampai je, terus cek2 n gtau, atok dh xde... Terkedu sume orang... Innalillahiwinnalillahhirajiun.... Atok !!!!!!!!! Sume dh terduduk, terkulai layu menangis.... N start la tuk call jiran, saudara terdekat, gtau sume.. Paksu g wat report kematian kat balai. Mana jiran2 sume berlari dtg tgk. Terkejut la sbb sume x dgr pun cerita yg atok sakit ke apa tetibe xde kan...

So, mlm tu aku dengan menggunakan ilmu yg ada, aku, sedekahkan bacaan yasin untuk arwah. Mcm tu jugak ngan all cucu2 die yg lain, sume duk sedekahkan ayat2 suci Al-Quran tuk die... n ada la jugak tahlilkan arwah mlm tu. Dekat kul 2 pagi jugak baru aku n mama balik umah malam tu but papa n all the siblings stay kat umah nenek n tunggukan pagi untuk pengurusan jenazah n pengkebumian.

Sok paginye dlm kul 9.45 pagi jenazah dh siapa mandi, dikafankan n dibawa ke tanah perkuburan untuk disemadikan.. n untuk 3 hari berturut2 kitorang bergotong-royong rewang masak2 n anta makanan ke Masjid untuk kenduri arwah/tahlil. Kebetulan ni bulan Ramadhan kan, pendapat ramai, buat kat Masjid lebih memudahkna sume org.. Jadi, yg baik kitorang ikutkan n bersetuju.

Al-Fatihah buat arwah Haron bin Hazali (1927-2009)



No comments:

Post a Comment