CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Search This Blog

Faeq Altamis

Fayyadh Alzam

Fizyanz Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

BENCINTA

Daisypath Friendship tickers

Friday, May 15, 2009

H1N1

Tu dia.... H1N1 dah mai sampai sini. Tentu akan menggusarkan rakyat Malaysia. Nak nk di jadikan cerita plak, bulan ni je oficemate aku dah dekat 10 org yang dah kene admit bcoz a virus fever. Walaupun aku x brape nk jelas mengenai apa itu virus fever tapi simptom yg paling ketara jadi kat dorang ni lebih kurang mcm kene denggi (high fever n mengigil). So, sbg peringatan untuk diri sdri n rakan2 blogger, kurang kan lah aktiviti riadah korang wat smtr waktu ni. Banyak kat duk umah dan cuba jauhkan diri dari orang yg kurang sihat. N ni petikan terbaru yang aku cilok dari mstar online...

Malaysia rekod kes pertama H1N1

PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan hari ini mengesahkan kes pertama wabak influenza H1N1 di negara ini melibatkan seorang pelajar yang baru pulang dari Amerika Syarikat.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sebentar tadi, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Ismail Merican berkata, pelajar berusia 21 tahun itu kini dirawat di Hospital Sungai Buloh.

Katanya, pelajar yang pulang ke tanah air pada 13 Mei lalu itu mula mengalami demam, sakit tekak dan sakit badan pada keesokan harinya dan dibawa ke hospital pada hari yang sama kira-kira pukul 6.45 petang.

"Beliau telah pun diberi rawatan antiviral dan berada dalam keadaan stabil," katanya.

Dr Ismail berkata, pihaknya telah mengambil tindakan pencegahan dan kawalan termasuk penyiasatan kontak ke atas kes.

"Ini termasuklah menghubungi ahli keluarga beliau yang ada sejarah kontak dengan beliau dan penumpang serta anak kapal yang menaiki kapal terbang yang sama," katanya.

Beliau berkata, kementerian juga menasihatkan semua penumpang penerbangan MH 091 dari Newark, USA dan tiba di KLIApada 13 Mei 2009 jam 7.15 pagi supaya menghubungi talian 03-88810200/03-88810300 untuk tindakan susulan.

"Ya Allah, Ya Tuhan ku, kau jauhkan la kami dari bencana yang merugikan. Kau lindungi la negara kami dari sebarang penyakit dan kemudaratan."

No comments:

Post a Comment